Završio sastanak kluba HDZ-a, svi potpisali za opoziv premijera

Završio sastanak kluba HDZ-a, svi potpisali za opoziv premijera

Foto: FAH

U HRVATSKOM Saboru nešto iza 11 sati održan je sastanak Kluba HDZ-a na koji si došli predsjednik stranke i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko te većina HDZ-ovih ministara.

Sastanak Kluba HDZ-a završen je. Miro Kovač je rekao da je izmišljotina ideja o mandataru koji ne bi bio Karamarko. Neslužbeno se doznaje da su svi potpisali zahtjev za opozivom premijera Oreškovića, javio je reporter N1.

Na dnevni red saborske sjednice zahtjev za opozivom mogao bi se uvrstiti već u srijedu, 8. lipnja. Ukoliko se to dogodi, Vlada ima osam dana očitovati se o prijedlogu, dakle do 16. lipnja.

Trideset dana od dana uvrštenja u dnevni red, rok je u kojem se Sabor treba odlučiti o Oreškovićevu opozivu. Odluči li ga opozvati, s premijerom će pasti i Vlada, nakon čega počinje teći 30-dnevni rok da se okupi nova parlamentarna većina koja bi podržala novog mandatara i imenovala novog premijera i Vladu.

Ne uspije li nitko okupiti većinu, predsjednica Republike će raspustiti Sabor i raspisati nove izbore.

Milinović istrčao bez izjave

Klub Domoljubne koalicije, koji se sastao u Hrvatskom saboru, nakon nešto više od sata zasjedanja napustio je Darko Milinović, član Predsjedništva HDZ-a, no nije davao izjave ni iznosio pojedinosti sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam što reći, rekao sam sve što sam imao", kratko je dobacio novinarima u prolazu.

Sjednica Kluba počela je nešto iza 11 sati i još traje, na njoj su predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko te većina HDZ-ovih ministara.

Došli su i zastupnici HSP-AS-a te BUZ-a, nisu viđeni HSLS-ovi, HSS-ovi i zastupnici Kluba Milana Bandića. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor i predsjednik saborskog Kluba te stranke Dario Hrebak nisu se javljali na telefonske pozive, ni poruke, baš kao i HSS-ov Branko Hrg.

Karamarko, koji je ranije u utorak najavio da HDZ pokreće opoziv premijera Tihomira Oreškovića, zastupnicima će, vjerojatno, predstaviti daljnje korake u pokušaju da riješi krizu vlasti.

Očekuje se da će se potom krenuti u prikupljanje potpisa za Oreškovićev opoziv, treba mu 31 potpis.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara