Karamarko okupio vrh HDZ-a i zaprijetio: Sutra glasanje u Saboru, tko ne dođe snosit će sankcije

Karamarko okupio vrh HDZ-a i zaprijetio: Sutra glasanje u Saboru, tko ne dođe snosit će sankcije

Foto: FAH

U HRVATSKOM saboru glasanje će se održati u sutra u 9.30, a ne u petak, kao što je dosad bio običaj, potvrđeno je jučer HRT-u. Naime, kako se doznaje, odluku o glasanju donio je nakon jučerašnjeg sastanka vrh HDZ-a. Šef te stranke Tomislav Karamarko naredio je glasanje već sutra te zaprijetio da će oni koji se u Saboru ne pojave snositi sankcije.

Karamarko se u Saboru pojavio svega 39 puta

No, teško da Karamarko može reći svojim zastupnicima da slijede njegov primjer. Naime, Karamarko je kao oporbeni zastupnik od 380 dana Sabora došao svega 39 puta.  Od toga se 220 puta ispričao, a za 122 dana nedolaska nije dao nikakav razlog. Govorio je svega pet puta.

Odgovorajući na pitanja zašto ga nema u Saboru, Karamarko je odgovorao kako je to stvar njegove taktike i terenskog rada za HDZ.

"Rekao sam da imamo taktiku i logiku rada koja nam donosi rezultat. Prisiljen sam putovati Hrvatskom i imati direktni kontakt s glasačima i to se pokazalo dobrim i ne vidim razloga da tako ne nastavim", govorio je Karamarko prije godinu dana dodajući tada da ne vidi razlog da se njegov nedolazak u Sabor stalno postavlja kao problem jer mnogi zastupnici ne dolaze u Sabor i nikome ništa.

Danas kada kao potpredsjednik Vlade ne mora dolazi redovno u Sabor smišlja načine kako svoje HDZ-ove odučiti od njegove prakse.

Sabor bez kvoruma

Podsjetimo, protekla tri tjedna sabor nije izglasavao zakone jer nije bilo kvoruma. Prema najavama iz HDZ-a, glasanje će biti i u petak, pa je namjera vladajućih dvaput ovaj tjedan demonstrirati da imaju većinu.

Sutra bi se trebalo glasati o ukidanju ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i smanjivanju financiranja političkim strankama.

Petrov napao HDZ: Potpuna neodgovornost

Komentirajući nedostatak kvoruma u Saboru, čelnik MOST-a Božo Petrov jučer je rekao da se radi o "čistoj neodgovornosti pojedinaca, koji ne mogu razumjeti da primaju lijepe plaće -16 ili 17 tisuća kuna" da bi se pojavili možda jedanput na tjedan na glasovanju - i ne pojave se. "To je za mene, iskreno, sramota", rekao je Petrov te najavio da će se ovog tjedna pokrenuti inicijativa da oni saborski zastupnici koji ne dolaze na svoje radno mjesto dobivaju "najviše minimalac".

Po njegovu tumačenju, ono što se događa u vezi s nedostatkom kvoruma dijelom je i bojkot određenih zakona kao što je ukidanje ureda bivšega predsjednika i smanjivanje novca političkim strankama. "Mi od tih stvari nećemo odustati, i to je naš uvjet da postoji Vlada", dodao je Petrov.

Na novinarsko pitanje je li za Most problem ponašanje HDZ-a ili manjih stranaka unutar Domoljubne koalicije, Petrov je odgovorio kako ne bi želio ulaziti u međupolitičke odnose. "Pitajte me za tri ili četiri mjeseca tko je dao više prijedloga i inicijativa, tko je bolji, ali dosadilo mi je pričati o tome s kim imam kakve odnose. Mene zanima samo rezultat i posao koji je odrađen", poručio je Petrov.

Šuker pobijesnio na HDZ-ovce

Podsjetimo i kako je HDZ-ov Ivan Šuker, nakon što vladajuća većina prošlog petka nije uspjela osigurati kvorum u Saboru, napao kolege iz HDZ-a koji se nisu pojavili na sjednici. Tvrdi da nisu niti javili da neće doći.

"Većina postoji, ja se ispričavam hrvatskim građanima. Tri zastupnika iz vladajuće koalicije se nisu javila da neće doći. S predsjednikom Sabora je dogovoreno da više ni jedan zastupnik neće dobiti putni nalog.

Postoji nešto što se zove etika, moral i odgovornost prema građanima. Ako netko ne može doći, neka podnese ostavku. Ima zastupnika koji imaju po pet, šest funkcija i predložit ću na klubu da se to ukine", komentirao je Šuker.

Ubrzo su se javili i prozvani HDZ-ovci Culej i Glasnović.

"Znam što je administrativna stega i brojno stanje, a Šuker na raspolaganju ima saborsku službu. Ne treba opravdavati svoj nerad i krivnju prebacivati na nekoga drugoga - neću dopustiti da me netko blati jer ako nisam u Saboru - ne znači da ne radim", kazao je Glasnović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara