Kardinali dvoje u narodnu spontanost prilikom klicanja "Santo subito!"

KARDINALI dvoje u spontanost zahtjeva okupljenih za kanonizacijom Ivana Pavla II., izvikivanog na sam dan pokopa u petak, piše u utorak novinar zadužen za Vatikan u talijanskom dnevniku Corriere della Sera.

Kadinali drže da ideja koju su izvikivale mase okupljene u petak na Trgu sv. Petra - "santo subito!" (neka bude odmah proglašen svetim!), nije uopće bila sponatna, objašnjava Luigi Accattoli citirajući svog "sugovornika" u Vatikanu koji je želio ostati neimenovan.

Znakovi moguće manipulacije, prema neimenovanome izvoru su zastavice s natpisom "santo subito" uočene u nepreglednoj povorci vjernika koji su danima odavali počast preminulome papi Ivanu Pavlu II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na sam dana pokopa, zastavice su bile postavljene na nekoliko rimskih trgova, "dakle nije to uopće bilo sponatno", tvrdi izvor.

Taj sugovornik drži da će se poštivati zakon za kanonizaciju koji ipak ne priječi da se "postupak ubrza" kako je bilo u slučaju Majke Tereze čiji je proces beatifikacije počeo 18 mjeseci nakon smrti umjesto predviđenih pet godina.

Prije Ivana Pavla II., brz proces beatifikacije proveo se i u slučaju papa Ivana XXIII. i Pia XVII.

Peticiju unutar kardinalskog zbora za beatifikacijom Ivana Pavla II. već su potpisali "mnogi, ali ne i svi" kardinali. Peticija je predana dekanu kardinalskog zbora Josephu Ratzingeru, tvrdi Corriere della Sera te dodaje da se oni koji je nisu potpisali ne protive beatifikaciji već dvoje u nadležnost kongregacije kardinala, a to je privremeno tijelo, jer drže da se takvim zahtjevom čini "pritisak" na budućeg papu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara