karlovac - badovinac traži da se spasi kio

Regionalni povjerenik SSSH za Karlovačku županiju Nikola Badovinac pozvao je danas u Karlovcu sudstvo, inspekcije, Vladu i Sabor da na primjeru Karlovačke industrije obuće KIO pokažu da je Republika Hrvatska pravna država.

Povod je današnjoj Badovinčevoj tiskovnoj konferenciji rješenje kojim Trgovački sud zbog proceduralnih razloga odbacuje prijedlog direktora Ive Maglice da se pokrene stečaj, čije daljnje odgađanje, prema mišljenu sindikata, otklanja i posljednju šansu za ozdravljenje KIO-a.

U toj je tvornici devedesetih godina bilo 3300 zaposlenih, njihov se broj u stečaju sveo na 1100, a od kada ju je 2000. kupio Walter Wolf propada još jače, te sada ima oko 150 zaposlenih. Poslodavac duguje bivšim i sadašnjim radnicima 11 plaća, otpremnine otpuštenim radnicima te još i naknadu za prijevoz i druge troškove.

Po Badovinčevim saznanjima, u KIO-u nema posla, radnici su na prisilnim godišnjim odmorima, a pravih informacija nema jer je represivno obustavljen rad sindikalne podružnice.

Sutra na Općinskom sudu u Zagrebu počinje parnica Waltera Wolfa kao vlasnika KIO-a protiv SSSH, Sindikata tekstila, kože, gume i obuće, Nikole Badovinca osobno kao i protiv bivše sindikalne povjerenice KIO-a Đurđe Oštarčević, jer ih vlasnik smatra odgovornima za nezakonite sindikalne aktivnosti s izravnom materijalnom štetom od gotovo četiri milijuna kuna. Odnosi se to na razdoblje od 3. do 17. lipnja kada je KIO bio u nezakonitom štrajku i kada su radnici KIO-a danonoćno branili direktoru Ivi Maglici ulazak u tvornički krug sve dok se ne isplate zaostale plaće.

Maglica je zatražio 14. ožujka od Trgovačkog suda otvaranje stečaja navodeći kao razlog baš gubitak posla i raskid sklopljenog ugovora s inozemnim partnerom Linex-Handelsom AG, vrijednog 508.000 eura, što se dogodilo u vrijeme nezakonitog štrajka.

Badovinac tvrdi da iza nezakonitog štrajka nije stajao SSSH i ne sumnja da će "optužnica biti odbačena".

(Hina) vhor vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara