Karlovac: I vladajući i oporba smatraju se pobjednicima na mjesnim izborima

I HDZ i vladajuća koalicija u gradu Karlovcu (HNS, HSS, LS i SDP) smatraju se pobjednicima na mjesnim izborima održanim u nedjelju, 30. ožujka i pritom su jedinstveni u ocjeni da su nedjeljni izbori za lokalnu samoupravu dobar test za parlamentarne izbore za cijelu državu.

Na izbore za 10 vijeća gradskih četvrti (po 11 vijećnika) odazvalo se 17 posto, a za 15 vijeća mjesnih odbora (po sedam vijećnika) 34 posto birača.

Na konferenciji za novinare predstavnici HDZ-a su ustvrdili da izbori "pokazuju da Karlovčani žele promjene u gradu, u kojemu je na vlasti koalicija sa SDP-om na čelu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Branko Vukelić, glavni tajnik HDZ-a i predsjednik gradskog ogranka HDZ-a, smatra kako su izbori dokaz da je HDZ kudikamo najjača stranka i navodi podatke: od 110 vijećničkih mjesta u gradskim četvrtima 51 je osvojio HDZ a 48 koalicija. U mjesnim odborima od 105 vijećničkih mjesta 69 je osvojio HDZ samostalno ili u suradnji s drugim strankama, a 23 koalicija.

Koalicijski su predstavnici pak na konferenciji za novinare ustvrdili kako su izbori pokazali da je koalicija nadmoćna u samom gradu, gdje je koncentracija stanovništva veća, navodeći da njihova pobjeda obuhvaća 67,9 posto biračkog tijela gradskih četvrti, a HDZ-ova 27,4 posto tog biračkog tijela. HDZ je, kažu predstavnici koalicije, pobijedio u prigradskim naseljima.

Predsjednica Gradskog vijeća Ankica Mamić (LS) kritizirala je postupke izbornih protivnika, posebno onaj da su preko 30 koalicijskih plakata bilo nalijepljeno velikom crvenom zvijezdom petokrakom, a dogradonačelnik Martin Šimunić (HNS) nazvao je to političkom nezrelošću.

Biralo se ukupno 215 vijećnika. U pet vijeća gradskih četvrti koalicija je osvojila natpolovični broj mandata, u dvama HDZ, a u jednom jednak broj - po pet. U 10 vijeća mjesnih odbora naplovični broj vijećnika ima HDZ, a koalicija u tri.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara