karlovac - proslava 145. obljetnice prvog hrvatskog pjevačkog društva zora

Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora svečano je proslavilo svoju 145. obljetnicu sinoć u karlovačkom Gradskom kazalištu Zorin dom. L

Uz tu obljetnicu obilježene su još dvije: 50. obljetnica početka dramskog stvaranja Georgija Para i Berislava Frkića, te 85. rođendan kompozitora Emila Cossetta, čiju je rapsodiju na stihove Federica Garcie Lorce zbor Zora izveo sinoć pod ravnanjem Tončija Bilića.

Damir Bačić, tajnik Hrvatskog sabora kulture, krovne organizacije kulturnog amaterizma Hrvatske, predao je predsjedniku Savjeta PHPD Zora Srećku Klariću posebnu povelju za izuzetan doprinos u kulturnom amaterizmu i obogaćivanju hrvatske kulture.

Čestitajući jubilej, Bačić je naglasio da je u Statutu Hrvatskog sabora kulture čin osnivanja Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora 1858. godine uzet kao početak organiziranog kulturnog amaterizma u Hrvatskoj.

"Krajem 19. i početkom 20. stoljeća Zora je imala visoko mjesto u Europi i nagrade, primjerice s Belgijskog dvora", rekao je Damir Bačić, podsjetivši da nebrojeno je mnogo pjevača prošlo kroz karlovački zbor Zora, koji danas broji 60 aktivnih pjevača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Direktor kazališta Zorin dom Zvonimir Ilić podsjetio je okupljene da je upravo na mjestu drvene zgrade za probe zbora, zahvaljujući angažmanu Zoraša i donacijama građana i obrtnika, 1892. godine sagrađeno Gradsko kazalište, koje i danas nosi ime Zorin dom.

Pjevačima, Upravi i umjetničkom vodstvu pismom, koje je publici pročitano, obratio se i skladatelj Emil Cossetto i zaželio zboru još mnogo uspjeha.

Direktor Zorin doma Zvonimir Ilić uručio je Zlatni prsten Berislavu Frkiću, koji je 50 godina rada proveo kao voditelj Dramskog studija Gradskog kazališta Zorin dom.

Publika je ovacijama popratila nastup zbora, praćen i nastupom Baletnog studija Zorin dom.

(Hina) vh jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara