Karlovac: Ženska grupa "Korak" o zlostavljanju žena

U KARLOVCU je u sklopu ženske grupe "Korak" od 1998., kada je uveden SOS telefon, pomoć zatražilo 5728 žena od kojih čak 1460 ove godine do 30. listopada, rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji te grupe u Karlovcu u povodu Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama.

Ženama je u Karlovcu pružena savjetodavna pomoć te su upućene na institucije sustava. Od srpnja 2002. godine, od kada u Karlovcu na tajnoj adresi djeluje sklonište za zlostavljane žene, od zlostavljača je zaštićeno 69 žena zajedno s njihovom djecom, neke i na više mjeseci, sve dok nisu pronašle posao, smještaj ili dok se trajno nisu popravile obiteljske prilike. Ovih dana kapacitet skloništa sa 16 ležajeva povećavao se na 35, a nabavljeni su i krevetići za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U četvrtak će ženska grupa "Korak" na Trgu Josipa bana Jelačića u Karlovcu organizirati akciju "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" isticanjem srebrnih ženskih silueta koje predstavljaju žene ubijene u nasilju. U svijetu je danas u 20 zemalja istovremeno postavljeno 20 silueta koje predstavljaju žene žrtve nasilja koje su u zlostavljanju izgubile život i trebaju biti svima na savjesti jer ih društvo na učinkovit način nije zaštitilo, rečeno je u Karlovcu.

Siluete nezaštićenih žena žrtava nasilja danas su postavljene u Zagrebu na Trgu bana Jelačića, a u sljedećih će 16 dana obići sedam gradova Hrvatske. Akciju financira Ured za ljudska prava Vlade RH i Otvoreno društvo iz Budimpešte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara