Karlovačka Gradska toplana građane uvjerava da su dužni potpisati ugovor, a to nije istina

Karlovačka Gradska toplana građane uvjerava da su dužni potpisati ugovor, a to nije istina

Foto: Hina

REGIONALNA organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) poručila je Karlovčanima kako nemaju nikakvu obvezu potpisati ugovore s karlovačkom Gradskom toplanom za isporuku toplinske energije, suprotno tvrdnjama te toplane iz koje, tvrde, neutemeljeno plaše potrošače da će ih sudskim putem natjerati da moraju potpisati ugovore.

Iako Gradska toplana provodi kampanju za potpisivanje ugovora i to prikazuje kao obvezu potrošača, pri čemu se poziva na Vladinu Uredbu koja je bila na snazi do 1. lipnja, iz ROZP-a ističu kako Karlovčani, suvlasnici zgrada, mogu i ne moraju potpisati ugovore s toplanom na narednu ložnu sezonu. Ako ih sklopi više od pola, gledano kroz površinu zgrade, kao da su sklopili svi i svi će imati ugovorni odnos, tvrde u priopćenju.

Naglašavaju kako svojom obvezom smatraju ukazati potrošačima da obaveze za ugovaranje nema, jer se Gradska toplana poziva na Uredbu koja više nije na snazi. "Ta je uredba donesena temeljem Zakona o ovlasti Vlade RH da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora, no od 1. listopada 2015. godine na snazi je novi Zakon o ovlasti Vlade RH po kojem prethodne uredbe ostaju na snazi najdulje do 30. lipnja 2016. godine", kažu u ROZP-u.

Pozdravljaju, ipak, to što karlovačka Gradska toplana ovih dana obavještava krajnje kupce o obvezi sklapanja ugovora o isporuci toplinske energije do 1. rujna, napominjući kako već četiri godine ukazuju na nužnost postojanja ugovornog odnosa između trgovca i potrošača. Predsjednik ROZP-a Željko Tomašić u tom smislu vlasnike stanova, koji žele usluge Gradske toplane, da svakako potpišu ugovor, jer ih zakon tjera da prekinu isporuku toplinske energije onima s kojima nemaju sklopljen ugovor.

Toplani zamjera da vezano uz sklapanje ugovora ne ističe da se Zakon o tržištu toplinske energije (ZTTE) tu odnosi na potpisivanje ugovora sa svojim krajnjim kupcima s kojima je tvrtka imala ranije ugovorni odnos, ali u zgradama gdje nije potpisan ugovor građani još mogu birati i podlogu za to pravo imaju u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. To također piše u ZTTE-u, na koji se Gradska toplana poziva, ali to ne kažu, već plaše potrošače da će ih sudskim putem natjerati na moraju potpisati ugovore, što nije točno, navodi Tomašić. Zaključuje kako isključivo potrošači imaju pravo odlučiti kako će se grijati i da ih nikakva prisila ne može natjerati da moraju biti korisnici Gradske toplane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara