Karolina Vidović Krišto na HRT-u gadila antifašizam, pozvala se na portal poznat po širenju laži

Karolina Vidović Krišto na HRT-u gadila antifašizam, pozvala se na portal poznat po širenju laži

Screenshot: HRT

KAROLINA Vidović Krišto je, kako se čini, najveći HRT-ov stručnjak za sve teme, bez obzira što je već u ne tako davnoj prošlosti bila debelo u krivu zbog čega se i javno ispričavala. Jasno, govorimo o slučaju iz prosinca prošle godine kad je Vidović Krišto na javnoj televiziji govorila nevjerojatne laži i besmislice o abortusu, a zbog čega se kasnije ispričavala.

>> SRAMOTNI HRT Karolina Vidović Krišto plašila javnost lažima o abortusu

>> LAŽI O ABORTUSU Nakon članka na Indexu Karolina Vidović Krišto priznala grešku i ispričala se

HRT-ova komentatorica pozvala se na stranicu poznatu po širenju lažnih vijesti

Danas u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, gdje redovito gostuje, tema nije bio abortus nego antifašizam, odnosno navodni pokušaj jedne američke savezne države da se antifašistički pokret proglasi terorističkom organizacijom. Naravno, riječ je o lokalnom slučaju u američkoj saveznoj državi New Jersey, odnosno o slučaju nasilne ljevičarske skupine koja pozivanje na antifašizma skriva svoje nasilje.

No, Vidović Krišto nije to detaljnije objasnila već je generalizirala o nasilnom antifašizmu. Što je najgore, Vidović Krišto se poziva na malo poznati austrijski tjednik Wohen blick kao i na Info Wars, američki tabloid koji je u prošlosti više puta bio pod optužbama da je širio lažne vijesti. To je stranica koju je osnovao kontroverzni radijski voditelj i teoretičar zavjera Alex Jones. Riječ je o čovjeku koji je tvrdio da su pucnjave po američkim školama namještene, a koji je vladu optuživao da je bila umiješana u razne napade unutar SAD-a kao i u napad 11. rujna. Osim toga, on tvrdi da je američka vlada lažirala put na Mjesec. Jasno, kao ekstremni desničar, tvrdi da vlasti žele uvesti novi svjetski poredak, a kritičari ga opisuju kao konzervativca, ekstremnog desničara i čovjeka koji širi prorusku propagandu. U predsjedničkoj kampanji prošle godine upravo je Jonesov Info wars, na kojeg se poziva Vidović Krišto, bio jedan od glavnih portala koji je gurao besmislenu priču o pedofiliji članova obitelji Clinton u jednoj pizzeriji u Washingtonu. Jones se naknadno morao ispričati za laži.

No, to ništa nije zasmetalo Karolini Vidović Krišto da se nekritički pozove na njegove novine koje su realno potpuno irelevantne u SAD-u. Tako je na hrvatskoj javnoj televiziji, kraj nekoliko desetaka poznatih i priznatih američkih medija, stajao screenshot iz nepoznatog glasila teoretičara zavjere.

Tri perspektive koje nemaju veze jedna s drugom

"Govorimo o antifašizmu i lijevom ekstremizmu, ova tema se našla i u svjetskim i u hrvatskim novinama", počela je Vidović Krišto dodavši da će popratiti tri događaja iz tri perspektive.

"Jedna američka savezna država uvrstila je antifašistički pokret među terorističke organizacije. Druga perspektiva bila bi hrvatska, rasprava oko preimenovanja Trga maršala Broza u kojoj se brani neobranjivo. Treća je njemačka perspektiva, vidjeli smo prosvjede u Hamburgu. Sada u raznim analizama se optužuju baš lijevi ekstremisti", rekla je Vidović Krišto.

"Jedna od teze je hoće li antifašistički pokret biti zabranjen. Austrijski medij kaže da neće još, ali da je to prvi korak ka zabrani. Ono što je važno naglasiti, to nije došlo samo po sebi već nakon niza nasilnih izgreda tamošnjih antifa pokreta. Oni su dobro organizirani, pojavljuju se na javnim skupovima i nasiljem onemogućuju javni govor. Oni tu udaraju u temelje slobode Amerike. Organiziraju se uglavnom putem društvenim mreža, uglavnom o tome izvještavaju portali koje u SAD-u nazivaju desnim", pričala je Karolina Vidović Krišto pozivajući se na gore spomenute medije upitne vjerodostojnosti.

"Antifašisti se koriste fašističkim metodama"

"Ovi primjeri koje smo rekli su u apsolutnoj suprotnosti sa antifašizmom. Zato nije dovoljno demokraciju temeljiti samo na antifašizmu, treba apsolutno biti usmjeren protiv svih vrsta totalitarizama. Oni koji se nazivaju antifašistima koriste se fašističkim metodama", rekla je Vidović Krišto.

Onda je to sve uspjela povezati s Trgom maršala Tita.

"Antifašizam se ne temelji samo na ratovanju protiv fašista. On u sebe uključuje i demokraciju, a u komunizmu nije bilo demokracije. Nadalje, on uključuje i zaštitu ljudskih prava. Znamo da je Brozova Jugoslavija bila jedna od rijetkih zemalja koja nije potpisala UN-ovu povelju. Tu je poštivanje privatnog vlasništva", rekla je Vidović Krišto dodavši da je Brozova politika imala jasna fašistička obilježja. Vidović Krišto zapravo na javnoj televiziji donosi ulomke kolumne Ivice Šole za Slobodnu Dalmaciju. On tako zaključuje, a ona ponavlja bez ikakve ograde od njega, da Tito nije bio antifašist nego "crveni fašist".

Na kraju se osvrnula i na prosvjede na summitu G20.

"Bilo je više od 30 različitih prosvjeda, velika većina je bila mirna", rekla je Vidović Krišto.

"Tu se događa što smo vidjeli, a to je da se ekstremizam forsira u medijima da se prikrije ono što je bitnije. Prava podjela je na globaliste i na one koji zagovaraju nacionalne suverenističke države", zaključuje Vidović Krišto svoje izlaganje o antifašizmu koje je u dobrom dijelu temeljila na portalima sumnjive vjerodostojnosti koji iza sebe imaju velike skandale.

HRT-u smo poslali upit o istupu njihove komentatorice, odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara