Karolina Vidović Krišto na HTV-u branila Trumpa i pitala se kako State Department sastavlja izvješće o Hrvatskoj

Karolina Vidović Krišto na HTV-u branila Trumpa i pitala se kako State Department sastavlja izvješće o Hrvatskoj

Screenshot: HRT

KAROLINA VIDOVIĆ KRIŠTO i dalje svakog petka ima svojih desetak minuta u "Skeneru" u dijelu  emisije "Dobro jutro, Hrvatska", u kojemu komentira i prenosi napise iz svjetskih medija, prilikom čega se često mogu čuti i njeni konzervativni stavovi kojima ne bi smjelo biti mjesta na javnoj televiziji.

Tako se ova obožavateljica Thompsona, za kojega kaže da svojim pjesmama obrazuje i odgaja djecu, jučer ujutro pitala na temelju čega State Department sastavlja izvješće o Hrvatskoj.

"Kakve veze imaju Drugi svjetski rat, NDH i ustaški pozdrav sa stanjem vjerskih sloboda u Hrvatskoj? Na temelju čijih informacija oni sastavljaju to izvješće? Čini se da se drže onoga što mediji u Hrvatskoj prenose i kakvu sliku oni stvaraju. Kad govorim o medijima, tu prvenstveno mislim na takozvane mainstream medije", rekla je Karolina Vidović Krišto ne imenujući medije, ali pridružujući se tako Jakovu Sedlaru i Zlatku Hasanbegoviću koji su komentirali da je izvješće neutemeljeno i neistinito.

Detalji iz izvješća: Sedlar, Hasanbegović, ustaše, Za dom spremni

Podsjetimo, u izvješću State Departmenta na sedam strana se podsjeća na prošlogodišnji bojkot komemoracije u Jasenovcu te se navodi da se to dogodilo zbog uvjerenja srpskih i židovskih organizacija da "vlada umanjuje zlodjela ustaškog režima koji je bio saveznik nacista tijekom Drugog svjetskog rata".

Navodi se i zabrinjavajući primjer televizijskog voditelja Marka Juriča koji je u svojoj emisiji ustvrdio da će pravoslavni svećenici iz Pravoslavne crkve u centru Zagreba ubijati prolaznike na Cvjetnom trgu, dok se za Sedlarov dokumentarac kaže da je umanjivao broj žrtava u Jasenovcu. Spominje se i kako su mnoge nevladine organizacije, uključujući i Centar Simon Wiesenthal, kritizirale imenovanje Zlatka Hasanbegovića na poziciju ministra kulture i to zbog toga što je prethodno hvalio ustaše i umanjivao njihove zločine. Navodi se i da je Hasanbegović pohvalio Sedlarov falsifikatorski dokumentarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izvještaj State Departmenta Hrvatsku u 2016. prikazuje kao zemlju u kojoj se na utakmicama izvikuje ustaški pozdrav "Za dom spremni", uključujući i onu s Izraelom na kojoj je bio i tadašnji premijer Tim Orešković. Nadalje je opisuju kao državu u kojoj tisuće ekstremista u centru glavnog grada marširaju na Agenciju za elektroničke medije, u kojoj raste netrpeljivost prema Srbima itd. Dakle, onakvu kakva je prošle godine i bila.

Istakli su i da u Hrvatskoj postoje 54 registrirane vjerske zajednice, ali da najveću financijsku podršku dobiva Katolička crkva, zahvaljujući četirima ugovorima s Vatikanom. Prošle godine Katolička je crkva od Republike Hrvatske dobila 285 milijuna kuna, odnosno 40 milijuna dolara za svoje aktivnosti. Kao problem se izdvaja i povratak imovine Židovima, kojima je onemogućeno po aktualnim zakonima da sudski traže povratak imovine koja im je oduzeta tijekom holokausta ako nisu ostali hrvatski državljani.

Krišto o Trumpu: TZV mainstream mediji kao da ne čuju i ne žele čuti što Trump govori


Krišto je na kraju komentirala i nerede u SAD-u koji su se dogodili prije tjedan dana. "Ti prosvjedi su jako gadno eskalirali", započela je te nastavila kako su mediji prozvali Trumpa da je sa zakašnjenjem reagirao na nerede. "Rasizam je zlo, tek 48 sati kasnije rekao je Trump, objavio je Guardian", rekla je i stala u njegovu obranu: "On je objasnio kako je eksplicitnu izjavu želio dati tek kada pribavi sve relevantne informacije. Naglasio je i da je nasilje neprihvatljivo s koje god strane da dolazi".

Trump je, naime, nakon prvotne izjave u kojoj je osudio rasizam izjavio kako su krivci zapravo i jedni i drugi, i desnica i protuprosvjednici koji su došli izraziti negodovanje zbog okupljanje desnice. Na toj je izjavi i bivši vođa Ku Klux Klana David Duke čestitao i zahvalio Trumpu, a neonacisti su kazali da je to za njih ogromna pobjeda.

Karolina Vidović Krišto to nije spomenula, nego je napala medije koji su objavili da je Trump tom izjavom zapravo podržao rasizam.  "Unatoč izjavi da je nasilje neprihvatljivo, tzv mainstream mediji kao da ne čuju i ne žele čuti što Trump govori. Prenose kako Trump pokušava opravdati nasilje jedne strane i da je ostao sam u svojoj obrani rasizma. Zanimljivo da svjetski mediji inzistiraju na tome da on staje na jednu stranu", komentirala je Krišto.

"Kada dajem izjavu, volim biti korektan. Želim činjenice, a događaji su se tek zbili. Mislim da krivce treba tražiti na objema stranama. Pomno sam pratio, puno pomnije od većine drugih. Na jednoj strani ste imali skupinu koja je bila agresivna, a s druge skupinu koja je isto tako bila veoma nasilna. To nitko ne želi reći. Što reći o Alt leftu koji je napao Alt right (izraz koji označava alternativnu desnicu) kao što kažete? Ne snose li i oni dio krivnje? Imaju li problem? Mislim da imaju", Trumpova je izjava koju su pozdravili neonacisti i Ku Klux klanovci.

"Na prosvjedu je bilo i jako puno radikalnih skupina koje predstavljaju tzv. bjelačku nadmoć, ističu nacističke simbole. S druge strane okupile su se radikalno lijeve skupine poput Black Lives Matter i antifašistička organizacija Antifa. Kada govorimo o tim dvjema radikalnim skupinama koje nazivamo ljevicom, moramo spomenuti kako je Washington Post objavio da Black Lives Matter raspolažu velikim financijskim sredstvima, dobivaju od liberalnih organizacija diljem svijeta više od sto milijuna dolara, pa i od Otvorenog društva Georgea Sorosa. A Antifa je stavljena na popis terorističkih organizacija u jednoj američkoj državi", rekla je još Krišto braneći Trumpa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara