Katalonska dužnosnica ispitana u Škotskoj, čeka se odluka o izručenju

Katalonska dužnosnica ispitana u Škotskoj, čeka se odluka o izručenju
Foto: EPA

BIVŠA katalonska dužnosnica Clara Ponsatí (62), jedna od četiri osobe za kojima je Španjolska raspisala uhidbeni nalog zbog zabranjenog referenduma o samostalnosti Katalonije, u četvrtak je saslušana na sudu u Škotskoj, a odluka o izručenju bit će donesena 12. prosinca.

Ujedinjeno Kraljevstvo ranije je odbilo nalog zaprimljen iz Španjolske, prvo napomenuvši kako je "nerazmjeran", a zatim se ispričavši zbog "nesporazuma u komunikaciji" u dopisu i dodavši kako nedostaju bitne informacije oko kaznenog djela. Nakon toga je zahtjev za izručenjem ipak obrađen.

Ponsatí, koja je bila zadužena za obrazovanje u vladi pod predsjedanjem Carlesa Puigdemonta, dobrovoljno je u četvrtak otišla na policiju, a popodne i na sud, gdje je saslušana.

Škotski sud u Edinburghu ju je pustio na slobodu te joj nije oduzeo putovnicu, izvijestio je njen odvjetnik Aamer Anwar. Sudac smatra da ne postoji rizik od bijega pa joj nije odredio preventivne mjere.

"Dobili smo bitku, ali ne i rat", poručio je Anwar preko društvenih mreža. Po izlasku sa suda rekao je kako je europski uhidbeni nalog poslan iz Madrida "pun proturječja i pogrešaka" te da optužuje Ponsatí za sve, no "bez detalja niti primjera navodnog kaznenog djela".

"Španjolske vlasti zloupotrebljavaju europski uhidbeni nalog", naglasio je Anwar. Ponsatí je odbila izručenje Španjolskoj, a njen odvjetnik  je rekao kako ondje ne bi imala pravedno suđenje jer je proces protiv nje dio "spektakla". Smatra da je politički progonjena.

Dvadesetak prosvjednika s natpisima "Glasanje nije zločin" i "Ustanimo za Ponsatí" te katalonskim zastavama stajalo je ispred zgrade suda.

Ponsatí je bila članica katalonske vlade tijekom organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španjolske, koji je bio zabranio Ustavni sud. Sudjelovala je u proglašenju republike Katalonije u listopadu 2017., a onda otišla u Škotsku gdje predaje ekonomiju na sveučilištu St. Andrews.

Španjolsko državno odvjetništvo optužilo je Ponsatí za poticanje stanovnika na ustanak i za nezakonito korištenje javnog novca, upotrebljenog za organiziranje zabranjenog referenduma. Smatra je bjeguncem od zakona.

Vrhovni sud u Madridu izrekao je prije točno mjesec dana osuđujuće presude za dvanaestero njenih suradnika koji su bili ostali u Španjolskoj, od čega je njih devetero dobilo zatvorske kazne od devet do 13 godina. 

Sudac Pablo Llarena je zatim raspisao uhidbeni nalog zatraživši od britanskog pravosuđa izručenje Ponsatí, a od pravosuđa Belgije izručenje bivšeg predsjednika vlade Puigdemonta (50) te Lluisa Puiga (60), zaduženog za kulturu, i Tonija Comína (48), zaduženog za zdravstvo u bivšoj katalonskoj regionalnoj vladi.

Belgijski sud bi sljedeći mjesec trebao odlučiti hoće li ih izručiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara