Katalonski parlament traži ukidanje monarhije

Katalonski parlament traži ukidanje monarhije
Foto: Hina

KATALONSKI parlament je glasanjem donio rezoluciju u kojoj se poziva na ukidanje monarhije u Španjolskoj, na što je španjolski premijer Pedro Sanchez zaprijetio sudom nazivajući je "neprihvatljivom".

Separatistički pokreti i lijeva koalicija protivnika neovisnosti En Comu Podem (Zajedno možemo) ujedinili su se i dali glas rezoluciji u kojoj se osuđuje "upletanje Kralja u katalonski sukob" i traži "ukidanje preživjele i nedemokratske institucije kao što je monarhija".

Kralj Filip VI. je na meti kritike u Kataloniji, napose nakon oštrog govora koji je uputio katalonskim pristašama neovisnosti u vrijeme krize koja je izbila lani u jesen.

Katalonska kriza

Socijalist Pedro Sanchez je sve dosad oprezno manevrirao u katalonskoj krizi i nakon dolaska na vlast je uspostavio dijalog s pristašama katalonske neovisnosti, predloživši referendum o većoj autonomiji Katalonije i odbijajući bilo kakav referendum o njezinu samoodređenju.

Na vlast je došao 1. lipnja pošto su radikalna ljevica, baskijski nacionalisti i katalonski pristaše neovisnosti izglasali nepovjerenje konzervativnom Marianu Rajoyu, bez čije potpore on ne može vladati.

Sanchez je u četvrtak na Twitteru reagirao na glasanje katalonskog parlamenta rekavši da je "rezolucija koju je danas donio katalonski parlament neprihvatljiva".

"Ova vlada će poduzeti pravne mjere koje su joj na raspolaganju kako bi obranila zakon, Ustav i državne institucije", dodao je, ne navodeći o kakvim je mjerama riječ.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara