Katalonski predsjednik: Nepravedno je za napade kriviti Marokance u Španjolskoj

Katalonski predsjednik: Nepravedno je za napade kriviti Marokance u Španjolskoj

Foto: FAH

KATALONSKI predsjednik Carles Puigdemont rekao je kako bi bilo nepravedno svaljivati krivnju na marokansku zajednicu zbog napada počinjenih u Barceloni i Cambrilsu jer su Marokanci dobro integrirani u katalonsko društvo.

"U Kataloniji živi 200.000 Marakanaca. Dobro su integrirani, mole se, rade, plaćaju poreze. Bilo bi nepravedno svaljivati krivnju na njih", izjavio je Puigdemont na konferenciji za medije u Barceloni.

Nema geta

U Kataloniji sa 7,5 milijuna stanovnika ne postoje gradska geta i zatvorene četvrti s muslimanskim stanovništvom. U Španjolskoj nema siromašnih četvrti gdje žive emigranti s problemom integracije kao u Bruxellesu i Parizu.

U napadima u četvrtak u Barceloni i Cambrilsu većina od 12 osumnjičenih su marokanskog porijekla. Mnogi od njih živjeli su u katalonskom gradiću Ripollu s 10.500 stanovnika. Njihovi susjedi, kolege s posla i poznanici rekli su španjolskim medijima kako su bili dobro uklopljeni u društvo, nisu pokazivali nikakve znakove radikalizacije. Nisu imali policijske dosjee vezane za terorističke aktivnosti. Mnogi napominju kako su mladići bili uzornog ponašanja pa su ostali iznenađeni događanjima. Dvojica osumnjičenih napadača igrala su mali nogomet za jednu momčad u Ripollu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Španjolska graniči s Marokom pa su Marokanci jedna od većih zajednica u zemlji s 46,5 milijuna stanovnika otvorenih prema strancima. Španjolski gradovi Ceuta i Melilla nalaze se na sjeveru Afrike okruženi Marokom u kojem živi 35,3 milijuna stanovnika.

Dvije enklave, neki u Maroku, smatraju okupiranim područjima dok tisuće emigranata iz subsaharske Afrike preko njih pokušavaju ilegalno ući u Španjolsku sanjajući bolji život u Europskoj uniji. Madrid i Rabat surađuju na sprečavanju prelazaka emigranata i suzbijanju terorizma.

Maroko je bio španjolski protektorat od 1913. do 1956. Susjedni Alžir bio je francuska kolonija.

Katalonski džihadisti

U Kataloniji je od početka godine do napada u Barceloni, uhićeno 13 osoba od ukupno 51 osumnjičene za pripadnost džihadističkim skupinama, promicanju ideja preko interneta i regrutiranja članova u Španjolskoj. Ni u jednom drugom dijelu Španjolske nije toliko privedenih pod takvom sumnjom. Katalonija na sjeveroistoku uz granicu s Francuskom jedna je od najbogatijih i turistički najpopularnijih pokrajina.

Katalonska vlada, predvođena Puigdemontom, najavila je za 1. listopada referendum o nezavisnosti od Španjolske. Španjolski Ustavni sud priopćio je da je nezakonit, a španjolska vlada desnog centra to je ponovila dodavši da se neće održati.

U četvrtak je Islamska Država, u priopćenju objavljenom preko svoje agencije AMAQ, preuzela odgovornost za napad u Barceloni. U priopćenju je navedeno da je cilj vojnika Islamske Države bila zemlja koja sudjeluje u međunarodnoj koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama protiv kalifata uspostavljenog u Siriji i Iraku. Španjolska ima nekoliko stotina vojnika u Iraku koji obučavaju lokalne vojnike za borbu protiv Islamske Države. Španjolski vojnici ne sudjeluju direktno u kopnenim akcijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara