Katalonski premijer pokušava dogovoriti datum za referendum o nezavisnosti

Katalonski premijer pokušava dogovoriti datum za referendum o nezavisnosti
Foto: EPA

PREDSJEDNIK katalonske vlade Quim Torra rekao je kako želi dogovoriti datum referenduma o nezavisnosti Katalonije kao dio razgovora sa španjolskom vladom, napomenuvši da je put prema odcjepljenju od Španjolske nepovratan.

Katalonija, autonomna pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku, dominira španjolskom političkom scenom nakon što je tamošnja regionalna vlada organizirala referendum 2017. koji je zabranio ustavni sud. Samostalnost nije zaživjela, no odnosi Madrida i Barcelone su se zaoštrili.

Sastao se s premijerom

Torra se u četvrtak sastao sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom, koji odbija svaku inicijativu koja vodi prema nezavisnosti, no prihvatio je da održi razgovore o budućnosti Katalonije.

„Bit ćemo nezavisni“, rekao je Torra za novinsku agenciju Reuters u sjedištu regionalne vlade u Barceloni. Nije iznio rokove, no rekao je da je „samostalnost Katalonije apsolutno nepovratna“.

Katalonija od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, škole, bolnice i policiju, a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama. Španjolska središnja vlada iz Madrida upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom.

Oko 43,7 posto stanovnika autonomne pokrajine Katalonije htjelo bi da ona postane neovisna država, dok se tome protivi njih 47,9 posto, pokazala je anketa koju je u prosincu objavila javna katalonska institucija za ispitivanje javnog mnijenja Centre d'Estudis d'Opnió (CEO).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara