Katalonski premijer: Ubačeni provokatori kompromitiraju prosvjede u Barceloni

Katalonski premijer: Ubačeni provokatori kompromitiraju prosvjede u Barceloni
Foto: EPA

PREDSJEDNIK katalonske vlade Quim Torra poručio je kasno sinoć kako se među prosvjednicima u Kataloniji nalaze ubačene osobe i provokatori koji nastoje kompromitirati nenasilni pokret za nezavisnost.

U srijedu navečer došlo je do novih masovnih sukoba prosvjednika s interventnom policijom u kojima je prema posljednjim podacima hitne pomoći ozlijeđeno najmanje 40 osoba. U Barceloni su zapaljeni automobili i postavljene barikade, a katalonska policija je priopćila kako su prvi put bačeni na nju i molotovljevi kokteli.

„Pozivam na smirenje i trezvenost. Uvijek smo osuđivali, i osuđivat ćemo, nasilje. Ovo mora stati odmah. Nema razloga za paljenje automobila i druge vandalske akcije“, rekao je Torra u izvanrednom obraćanju u noći povodom nastale situacije.

"Ubačene skupine provokatora"

„Ne možemo dopustiti da ubačene skupine provokatora slome sliku trezvenosti“, dodao je.

Torra se tijekom dana bio priključio jednom mirnom prosvjednom maršu prema Barceloni gdje se u petak očekuju stotine tisuća prosvjednika koji će tražiti oslobađanje zatvorenih dužnosnika te organiziranje referenduma o nezavisnosti.

„Normalno je i dobro da prosvjedujemo protiv nepravedne presude. "Marševi slobode su fantastičan primjer“, izjavio je Torra referirajući se na kolone prosvjednika koji su u srijedu pješice krenuli iz pet gradova na 100 kilometara dug put prema Barceloni kako bi ondje prosvjedovali u petak.

Treći dan prosvjeda

„Porazili smo državu 1. listopada 2017., a da nismo ništa razbili. Nezavisnost se gradi, ne razbija se. Trezvenost, odlučnost, građansko ponašanje i nenasilje“, poručio je Torra.

Prosvjede u utorak i srijedu organizirali su Komiteti za obranu Republike (CDR), organizacija sastavljena od više skupina koje zahtijevaju od katalonske vlade primjenu nezavisnosti proglašene 2017. godine te odlazak španjolske nacionalne policije i civilne garde iz Katalonije.

Ovo je treći dan prosvjeda nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 1. listopada 2017. godine kojega je bio zabranio ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih dužnosti i novčane kazne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara