Katastrofalni požari potpomognuti olujom haraju SAD-om

Katastrofalni požari potpomognuti olujom haraju SAD-om

VREMENSKI uvjeti koje stručnjaci opisuju kao "savršena oluja za šumske požare" i dalje potiču katastrofalne požare koji su u zadnjih tjedan dana poharali desetke tisuća kvadratnih kilometara u američkim saveznim državama Oklahomi i Teksasu, javlja CNN.

Guverner Oklahome Brad Henry zatražio je od predsjednika SAD-a Georgea Busha da proglasi stanje elementarne nepogode, te da naredi korištenje federalnih resursa u borbi protiv katastrofalnih požara.

Osim na području Oklahome, vatrogasci se danonoćno bore s prerijskim požarima u sjevernom Tekstatu. Jedan od tih požara, koji je izbio zapadno od Dallasa, proteže se duljinom od čak 35 milja.

Dosad su požari uzrokovali tri smrti u Teksasu, te jedan o Oklahomi.

Vatrogasci iz Oklahoma Citya su u nedjelu popodne uspjeli pod nadzor staviti požar koji je uništio nekoliko kuća u sjeveroistočnom dijelu grada. Stanovnici pretežno ruralnog kraja oko 10 milja sjeveroistočno od Oklahoma Citya bili su prisiljeni napustiti svoje domove kad im je zaprijetila vatra nošena snažnim zapadnim vjetrom.

Glasnogovornik vatrogasnog odjela Oklahoma Citya, Brian Stanaland, stanje je opisao kao "katastrofalno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vani je prava katastrofa. Radimo sve što možemo s raspoloživim resursima, pokušavamo staviti požare pod kontrolu."- kazao je Stanaland.

Guverner Oklahome je na press konferenciji održanoj u nedjelju kasno navečer ustvrdio kako se radi o "savršenoj oluji za požare", te obećao da će vatrogascima, od kojih su mnogi dobrovoljci, pružiti "svaki mogući oblik pomoći".

Henry je ustvrdio da je velik dio požara izbio zbog ljudske neopreznosti, te je pozvao stanovnike Oklahome na oprez.

Požari su od prošlog utorka izbili u čak 24 okruga u Oklahomi. Od prošlog studenog požari su u toj saveznoj državi uništili stotine tisuća kvadratnih kilometara prerije, te uništili 200 domova.

Zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih uvjeta, izostanka kiše i snažnog vjetra, nitko ne očekuje da će požari uskoro prestati harati Oklahomom i Teksasom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara