Katolici i pravoslavci korak bliže ujedinjenju ?

TAJNI dokument koji je danas objavila La Stampa sugerira kako su Katolička crkva i zajednica pravoslavnih crkava na putu da otklone razlike koje su između njih više od 1000 godina izazivale raskol.

Dokument je sastavljen na sastanku Zajedničke komisije za teološki dijalog čiji su članovi bili predstavnici Vatikana i carigradskog vaseljenskog partijarha, koji se smatra najvišim autoritetom među poglavarima pravoslavnih crkava.

Predstavnici obje crkve su se složili da je papa, odnosno biskup Rima, "protos", odnosno prvi među crkvenim patrijarsima. Spor oko primata rimskog pape je bio ključni razlog za Veliku šizmu 1054. godine.

Dokument s druge strane, također navodi da obje strane imaju različita mišljenja oko toga kakve bi praktične posljedice mogao imati taj primat, odnosno da li bi na temelju njega papa mogao imati bilo kakve ovlasti nad pravoslavnim crkvama. Također se priznaju razlike i u povijesnim i teološkim tumačenjima tog primata.

Sastanak koji je održan u Ravenni između 8. i 15. listopada je drugi po redu od 2006. godine kada je nakon šestogodišnje pauze počeo dijalog zapadne i istočne crkve.

Međutim, na taj sastanak, ali i njegove zaključke, sjenu je bacio bojkot od strane Ruske pravoslavne crkve, najmnogoljudnije od pravoslavnih zajednica. Episkop Ilarion, predstavnik RPC, napustio je sastanak u znak prosvjeda što su na njemu sudjelovali predstavnici Estonske pravoslavne crkve koju RPC ne priznaje. 

Ilarion je danas dokument objavio na svojoj web-stranici i naveo da će ga moskovska patrijaršija razmotriti prije nego što odluči o njegovom prihvaćanju.

Ovo, inače, nije prvi pokušaj ujedinjenja zapadnih i istočnih crkava nakon Velike šizme. Godine 1439. je carigradski partrijarh Josip II u na koncilu u Firenzi priznao primat pape Eugena IV, što je dovelo do kratkotrajne Florentinske unije, prekinute turskim osvajanjem Carigrada 1453. godine.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara