"Katolički tjednik": Zašto nema popisa pučanstva u BiH?

SARAJEVSKI "Katolički tjednik" u posljednjem broju pita zašto ni sedam godina nakon okončanja rata nije proveden popis pučanstva u Bosni i Hercegovini, koji je trebala obaviti međunarodna zajednica možda i prije 2001., kad je trebao biti proveden regularni popis, pa bi se točno vidjele posljedice rata demografske, ekonomske i socijalne. 

´Međunarodna zajednica je morala organizirati popis pučanstva´, tvrdi Brane Vrbić u tekstu ´Zašto nema popisa pučanstva u BiH?´, koji objavljuje tjednik Vrhbosanskoga nadbiskupskog ordinarijata, u broju od 19. siječnja, u rubrici Pogled u BiH.

Primjećuje kako su u toj zemlji organizirani bezbrojni izbori koji su zbog same strukture Daytonske tvorevine bili mnogo kompliciraniji, i ništa manje skupi, u odnosu na organizaciju popisa te da je svakom jasno kako bez suglasnosti međunarodne zajednice popis nije mogao biti organiziran.

Po njegovu mišljenju jedini pravi razlog odlaganju popisa pučanstva prikrivanje je istine, jer da je proveden popis dobili bismo činjenice, a one bi mogle biti opasne za idiličnu sliku napretka BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Oni bi pokazali demografsku sliku zemlje, stvarno stanje na terenu. Republika Srpska bi bila, sasvim sigurno, gotovo jednonacionalna tvorevina, bez značajnog povratka prognanih, nacionalni sastav velikih gradova u BiH bio bi znatno drugačiji od onog iz 1991. Gledano u postocima, sasvim sigurno, Hrvati bi bili narod koji je najviše raseljen u proteklom ratu´, napominje Vrbić, koji smatra kako bi to bila ozbiljna pljuska međunarodnoj zajednici te kako bi bilo teško, uz ino, objasniti zašto stalni pritisci na najmalobrojniji narod koji je izbrisan iz cijelih regija BiH (Posavine, Bosanske krajine ...) i u najvećem broju iseljen iz velikih gradova (Banja Luke, Sarajeva, Zenice ...).

Ako znamo da je Kraljevina SHS tri godine nakon okončanja Prvog svjetskog rata provela popis pučanstva, a komunistička Jugoslavija tri godine poslije Drugoga svjetskog rata, autor teksta smatra da nema razumna odgovora, zašto to nije učinjeno u BiH u drugoj polovici 90-tih ili bar 2001.

Prvi popis pučanstva u BiH provela je Austro-Ugarska Monarhija 16. lipnja 1879. Nakon toga bilo je još 11 popisa, posljednji 1991.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara