"Katrina" će Louisiani oduzeti mjesto u Kongresu

URED za popis stanovništva SAD je objavio svoje procjene kretanja stanovništva SAD za srpanj 2005. godine.

Prema tim procjenama SAD su imale oko 296,4 milijuna ljudi, ili 0,9 % više nego u istom razdoblju protekle godine.

No, sam porast stanovništva u SAD nije izazvao toliko pažnje, koliko podaci prema pojedinim državama. Ovogodišnje procjene govore kako se nastavlja dugoročni demografski trend prema kome broj stanovnika u zapadnim i južnim državama SAD raste daleko brže nego na sjeveroistoku ili Srednjem Zapadu.

Taj trend ima ne male posljedice na unutarnju politiku jedine svjetske supersile. Naime, prema Ustavu SAD broj zastupnika u Predstavničkom domu Kongresa je fiksiran na 435, ali, za razliku od Senata, države tamo nisu ravnomjerno zastupljene.

Osnova za raspodjelu mjesta u Predstavničkom domu jest udio svake države u sveukupnom stanovništvu SAD, koji se utvrđuje preko popisa stanovništva svakih deset godina. Nakon popisa se vrši redistribucija mjesta i krojenje novih izbornih okruga.

Na osnovu najnovijih procjena, demografi i politički analitičari predviđaju da će nakon 2010. godine Teksas i Florida dobiti tri, a New York i Ohio izgubiti dva mjesta u Kongresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti su trendovi, s obzirom na dominaciju Republikanske stranke u južnim i zapadnim državama SAD, imali popriličnih političkih posljedica.

Na predsjedničkim izborima 2004. je George W. Bush već prije početka bio u prednosti zbog porasta udjela pro-republikanskih država u elektorskom kolegiju - broj čijih članova iz pojedine države se određuje na temelju njene kongresne delegacije.

No, procjene također govore da se u jednoj od južnih država - Louisiani - odvija suprotni trend. Na temelju podataka iz srpnja, nakon popisa 2010. godine će ta država izgubiti jedno mjesto u Kongresu.

To je još izvjesnije nakon "Katrine", nakon koje je relativno veliki broj izbjeglica smještenih po drugim državama odlučio da se više ne vraća u svoje domove.

Dragan Antulov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara