Kazahstan preimenovao glavni grad u čast predsjednika koji je odstupio

Kazahstan preimenovao glavni grad u čast predsjednika koji je odstupio
Foto: EPA

KAZAHSTAN je danas preimenovao glavni grad Astanu u Nur-Sultan, u čast vremešnog čelnika Nursultana Nazarbajeva koji je prošlog tjedna neočekivano dao ostavku nakon gotovo 30 godina vladavine.

To je četvrti put u posljednjih 60 godina da je glavni grad promijenio ime, a neki stanovnici i oporbeni političari prosvjedovali su protiv najnovije promjene koja je postala službena kada je uredbu potpisao prijelazni predsjednik Kasim-Jomart Tokajev.

Grad s oko milijun stanovnika, u kojem se temperature kreću od -40 zimi do 40 stupnjeva ljeti, ranije se zvao Akmolinsk, Tselinograd i Akmola prije nego što je prozvan Astana ili "glavni grad" kada je Nazarbajev 1997. ondje prebacio prijestolnicu iz Almatija.

Oporba optužuje Nazarbajeva da priprema teren za kćer

Rekavši da su naciji potrebni novi čelnici, Nazarvajev je iznenada odstupio u utorak, što je bio prvi korak u čini se režiranoj političkoj tranziciji u kojoj će vremešni čelnik ipak zadržati značajnu moć.

Nazarbajev (78), koji je tom srednjoazijskom zemljom bogatom naftom i plinom vladao od 1989. kada je bila dio Sovjetskog Saveza, ostat će predsjednik vijeća sigurnosti i vladajuće stranke Nur Otan.

Njegov suparnik, odbjegli bankar i oporbeni političar Muktar Abljazov, optužio ga je da priprema dinastički prijenos vlasti u kojem bi na čelo države trebala doći njegova kći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara