Kazahstan smanjio ovlasti svom predsjedniku koji je na vlasti još od komunizma

Kazahstan smanjio ovlasti svom predsjedniku koji je na vlasti još od komunizma

Foto: Hina

KAZAHSTANSKI parlament je prihvatio paket ustavnih amandmana kojim se ograničavaju predsjedničke ovlasti u korist zastupnika i vlade, mjera koja bi mogla pomoći u mogućoj političkoj tranziciji.

Predsjednik podržao promjene

Predsjednik Nursultan Nazarbajev već je podržao predložene promjene, a one će se ozakoniti kad potpiše amandmane koje je parlament odobrio u drugome i konačnom čitanju.

Kazahstan, izvoznik nafte, jedina je od bivših sovjetskih republika u kojoj je na vlasti vođa iz komunističkog doba. Nazarbajev (76) još nije jasno odredio svog nasljednika, a ta nesigurnost stvara zabrinutost kod ulagača.

Lakše upravljanje


Prijenosom nekih predsjedničkih ovlasti politička elita mogla bi lakše upravljati jer bi se ključne uloge podijelile različitim sudionicima, a cjelokupna vlast ne bi više bila u rukama jedne osobe.

Istodobno, reforma vjerojatno neće promijeniti Nazarbajevljevu poziciju moćnog vlastodršca.

Nazarbajev je ove godine rekao da će predložene ustavne reforme dopustiti parlamentu da oformi vladu koja bi zauzvrat imala više ovlasti na gospodarskom polju. U skladu sa sadašnjim ustavom, Nazarbajev imenuje sve članove vlade. Njegova stranka Nur Ortan dominira parlamentom, u kojemu nema jačih oporbenih stranaka.

Nakon reformi, predsjednik će se više baviti strategijskim pitanjima, vanjskom politikom i državnom sigurnošću te će služiti kao politički arbitar, rekao je Nazarbajev.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara