Kažu da za stadion novca ima i mora biti. Prisjetimo se za što nije bilo novca

Kažu da za stadion novca ima i mora biti. Prisjetimo se za što nije bilo novca
Hina

MINISTAR državne imovine Goran Marić smatra da je izgradnja nacionalnog nogometnog stadiona potrebna i da se to mora napraviti što prije te da za to mora biti novca.

>> Vlada: Nije istina da država ima novca za nacionalni stadion, a nema za bolesnu djecu

"Izgradnja nacionalnog stadiona ne samo da je realna, ona je potrebna. To se mora napraviti što prije i ako se tome ozbiljno pristupi, za najkasnije tri godine stadion može biti završen. Novca mora biti. Država potroši na mnoge stvari, često i nepotrebne. Samo malo racionalizacije i sve se to može financirati", dodao je ministar državne imovine.

I dok za nacionalni stadion novca, prema ministrovim riječima, mora biti, kad su u pitanju djeca, pogotovo bolesna, država rijetko za njih pronađe sredstva.

Novca za bolesnu djecu nema

Tako je prije par mjeseci Saša Pavlić iz Rijeke s križem na leđima propješačio put od Rijeke do Zagreba kako bi natjerao sustav da financira liječenje djece s rijetkim bolestima. Jedna od majki čije je dijete bolesno, tada je rekla novinarima da je premijer Pavliću i roditeljima bolesne djece na sastanku govorio kako za skupe lijekove država nema novca.

Premijer je rješenje kasnije našao samo za dio djece tako što je dogovorio da se ista uključe u kliničko ispitivanje novog lijeka, dok je nekoj djeci lijek na teret HZZO-a odobren, a neka ga još uvijek nisu dobila.

Ovo nije prvi put da država nema novca za djecu, pogotovo kad je riječ o bolesnoj djeci. Zato se svako malo i organiziraju humanitarne akcije jer država nema novca za liječenje svakog djeteta. Nema novca ni za Fond za skupe lijekove, već očekuje od građana da uplaćuju novac.

Gradnja dječje bolnice najavljuje se preko 30 godina

Sjetimo se i primjera dječje onkologije u Klaićevoj. Više od 20 godina djeca u Klaićevoj liječila su se od tumora u izuzetno lošim uvjetima. Zbog nedostatka prostora (a znamo da se Klaićeva kao spomenik kulture ne može nadograđivati), roditelji nisu mogli 24 sata biti uz svoju djecu, koja tijekom ciklusa kemoterapija prolaze najteže moguće razdoblje. Tako su u tim teškim trenucima mali pacijenti bili prepušteni sami sebi (i naravno medicinskom osoblju, kojeg, pak, nema dovoljno da bude cijelo vrijeme uz svako bolesno dijete).

Više od 20 godina trajala je agonija i tek se 2015. našlo rješenje, no samo privremeno. Dječja onkologija sredinom 2015. premještena je u prostore Instituta za tumore u Ilicu. No znamo da to nije rješenje. Jedino rješenje je gradnja nove dječje bolnice. Iako se već više od 30 godina najavljuje gradnja iste, još uvijek je nemamo. Ministar zdravstva Milan Kujundžić prije par tjedana je po tko zna koji put najavio da se ide u projekt gradnje nove dječje bolnice.

"Nećemo čekati samo sredstva iz EU fondova, što će uzeti dvije-tri godine, nego će se ubrzano pokrenuti da se uzme dio iz proračuna, a onda će to biti refundirano iz EU fondova, kako bi gradnja započela što prije, slijedi izrada projektne dokumentacije", rekao je Kujundžić navodeći da "bolesna djeca ne mogu čekati".

Gradnja nove dječje bolnice trebala bi početi za godinu dana na zapadu Sveučilišne bolnice u Blatu i trebala bi se prostirati na 50-ak tisuća četvornih metara.

Ukinuli Oskar znanja pa invalidnine djeci s Downom

Sjetimo se i situacije kad je država ukinula Oskar znanja, nagradu za najbolje učenike, jer nije imala 150.000 kuna.

"Agencija za odgoj i obrazovanje u 2015. godini, pored dodjele priznanja za ostvarene izvrsne rezultate na državnim natjecanjima i smotrama, neće organizirati i svečanu dodjelu 'Oskara znanja' državnim prvacima", napisali su na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje prije tri godine.

Kasnije se saznalo da Agencija nema financijskih mogućnosti za izradu kipića i ostale troškove kako bi nagradila državne prvake. Manifestacija, inače, košta nešto više od 150 tisuća kuna. Nakon velikog medijskog pritiska, ova manifestacija poslije je ipak održana.

Sjetimo se i kako su 2016. godine djeci s Downovim sindromom ukinute osobne invalidnine, da bi im kasnije bile vraćene, i to opet nakon medijskih pritisaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara