Kći teško optužuje moćnog HDZ-ovca za obiteljsko nasilje: Sjećam se suza i krvi

Kći teško optužuje moćnog HDZ-ovca za obiteljsko nasilje: Sjećam se suza i krvi
Foto: Index

PETRA Š., 25-godišnja kći HDZ-ovog potpredsjednika Gradskog vijeća Požege Igora Krizmanića, objavila je potresnu priču u grupi #Spasime. Teško je optužila svog oca, danas visokopozicioniranog požeškog političara, za sustavno nasilje nad njom i njenom majkom. 

Ovu priču objavljujemo u suglasnosti s Petrom.

"Sjećam se moje krvi"

"Pozdrav. Zovem se Petra, dolazim iz Požege i imam 25 godina. Voljela bi s vama podijelit jednu priču.

Nekad davno, s nama je živio čovjek. Zvali smo ga tata. Tko je bio taj tata? Čovjek pun mržnje, ogorčen na sve, nekad bi bio dobar, ali većinom nije bio. Davno je on prestao bit tata. Postao je otac. Sjećam se prvog šamara, ne sjećam se zbog čega, ali je bio toliko lijep, da zvoni u ušima. Sjećam se i njegove zaručnice. Nije mi bilo jasno, kako ona može bit zaručnica, pa otac i mama su u braku i vole se. Sjećam se i dana, još iz osnovne škole, kada sam htjela otići na sladoled, pa umjesto 5 kn sam dobila glavom od vrata, ali to je u redu, tako očevi vole svoju djecu, zar ne??? Sjećam se da više ne mogu podnjet juhu, jer smo sjedili za stolom dok je nismo pojeli, makar pao i mrak. Sjećam se vike i galame, sjećam se kako je mami gurao papir u usta, sjećam se divljačkog pogleda dok su mu bile ruke oko njezinog vrata. Sjećam se i moje krvi, ostavio je na kuhači. Sjećam se i rastave. Sjećam se suza, samoozljeđivanja i upornog pitanja: ZAŠTO MENE TATA NE VOLI. Sjećam se kada si rekao: Ja sad imam drugu ženu (maminu nekad najbolju prijateljicu). Sjećam se kako je provodio više vremena s njezinom djecom, nego sa mnom i bratom. Sjećam se riječi: tata, ja ili ona. Ona, kćeri. Šta ti je?

U pravu si, dobro si izabrao, šta sam ti ja? Samo tvoje krv i meso? Samo to. Sjećam se i kad je počela borba za kuću. Sjećam se da sam sjedila u sudnici, sjećam se kako je stajao tamo i govorio laži. U sudnici se ne smije lagat, tako da se u jednom trenutku ustala i rekla da laže, na što je on reko meni: Ti lažes, kurvo. Ja???? Kurva?? Tada sam bila veća i shvatila da se tako ne ponaša prema djetetu. Tad počinje teror. Dolazio bi sa tom ženom, koja je bila u našoj kući i prije. Pila kavu sa mojom mamom, dolazili bi sa "kupcem" za kuću. Sjećam se komentara te žene: Bože, što je tu prljavo!!

Prljavo?? Moja mama je radila, podigla dvoje djece, trpila psihičko, nekad i fizičko nasilje, uvijek smo imali skuhano, uvijek nam je pomogla i nije nikad bilo neuredno. Sjećam se i poziva kad me brat nazvao i reko: Opet su bili tu, mama plače. Doletila sam kući, osjetila tu navalu lošeg bijesa. Ušla sam u haustor, tamo je stajao on sa svojom ženom i kolegom, smijali su se. Pale su ružne riječi, tad je on krenio na mene, potaknut njezinim riječima: hajde, lupi ju, lupi ju. Nije me lupio. Njegovu šaku su zaustavili moj brat i mama. Danas taj čovjek koji je sad netko i nešto u našem gradu, prođe pored mene i okrene glavu. Kakav si to onda čovjek, ima dvoje unučadi koje ne pozna, ja imam polusestru koju nikad nisam upoznala, ali možda i bolje. Želim se zahvalit svim majkama koje su nas spasile iz zlostavljačevih ralja", napisala je Petra Š.

HDZ-ovac sve negira

Kontaktirali smo Igora Krizmanića i upitali ga za komentar optužbi njegove kćeri. Negira sve navode iz objave.

"Vidio sam što je objavila, dobio sam obavijest o tome. To što je napisano je ružna stvar", rekao nam je.

"Ona je moje dijete, ja o njoj mislim sve najbolje, a rastava se desila kako se desila", dodaje Krizmanić.

"Negiram sve to. Ono što piše u objavi, da sam ja svoju kćer nazivao pogrdnim imenima, to su bezočne laži. Ovo nek ide na dušu onome tko je pisao", rekao nam je HDZ-ovac.

"Ja sam uspješan čovjek"

Upitali smo ga eksplicitno je li zlostavljao bivšu ženu i kćer.

"Gledajte, takav čovjek bi morao biti monstrum. Ja sam uspješan čovjek, fakultetski obrazovan. Ne znam čime je ovo ponukano, razveli smo se prije 15 godina. Sad imam neki drugi život. To ne znači da svoju djecu, kao i svaki otac, ne volim", rekao je Igor Krizmanić u razgovoru za Index.

"Ja u njemu vidim osobu koja me sustavno maltretirala"

Petra Š. nam kaže kako ima svjedoke Krizmanićevog nasilja prema njoj i majci. Dodaje kako je to bila očekivana reakcija od njega. Boji se za svoju sigurnost. Jutros su ona i njena majka zatražile policijsku zaštitu.

Upitali smo ju zbog čega se nakon toliko godina usudila izaći u javnost sa svojom pričom.

"To u meni tinja već 10 godina. Nepravda sustava, a najviše me boli kada sad prođe pored mene sa svojim zločestim osmijehom na licu kao da sam zrak. To se dogodilo ovu subotu, a onda sam u nedjelju čitajući priče osjetila potrebu podijeliti i svoju priču. Nisam očekivala ovako nešto zato što ja njega ne doživljavam kao uglednu i političku osobu. Ja u njemu vidim osobu koja me sustavno maltretirala", kaže nam Petra Š.

"Ja se nadam da će ovo imati utjecaja na sve buduće žrtve nasilja u bilo kojem obliku. Da ne trebamo šutjeti i trpjeti kako su nas učili, već javno progovoriti. Ako će ovo imati bilo kakvog učinka, onda mi je drago", ispričala je Petra Š. u razgovoru za Index.

Što kažu Grad Požega i HDZ?

Obratili smo se i Gradu Požegi i HDZ-u. Postavili smo im istovjetna pitanja. Zanimalo nas je jesu li provjerili ove navode te namjeravaju li, bar iz moralnih razloga, sankcionirati Krizmanića. Također, upitali smo ih i kakav je njihov stav prema obiteljskom nasilju.

Grad Požega nam je uskoro odgovorio.

"Grad Požega je jedinica lokalne samouprave sa zakonom definiranim krugom ovlasti i dužnosti, pri čemu provjera optužujućih tvrdnji nije u domeni jedinice lokalne samouprave. Međutim, u osobnom kontaktu službi Grada Požege s gradskim vijećnikom Igorom Krizmanićem ostvarenom nakon Vašeg upita izneseno je kategoričko negiranje istinitosti tvrdnji koje su prezentirane kao i uvjeravanje da je riječ o zloporabi hvale vrijednog pokreta #Spasi me", napisali su.

"Igor Krizmanić nije zaposlenik Grada Požege i Grad Požega nema nikakvih autoritativnih ovlasti za bilo kakva sankcioniranja", dodali su. 

"Grad Požega podržava svaku društvenu aktivnost koja ima za cilj realizaciju humanističkih vrijednosti osobnih sloboda koje se na najgrublji mogući način negiraju obiteljskim nasiljem", napisali su u odgovoru Indexu.

HDZ nam još ništa nije odgovorio. 

Povlačenje sa svih dužnosti

Naknadno, nakon objave ovog članka, doznali smo da se Krizmanić povlači sa svih dužnosti u stranci i u Gradskom vijeću.

Također, zamrzava svoje članstvo u HDZ-u.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara