Kennedyjev rođak ostaje iza rešetaka

VRHOVNI sud američke savezne države Connecticut je potvrdio presudu kojom je godine 2002. Michael Skakel osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Ta vijest nije nimalo rutinska jer je Skakel pripadnik jedne od najpoznatijih, ali i najmoćnijih obitelji u Americi - Kennedyjevih. Michael Skakel je nećak Ethel Skakel Kennedy, udovice karizmatskog senatora Roberta F. Kennedy, koji je, slično kao i njegov daleko poznatiji brat John Fitzgerald, pao kao žrtva atentata.

Kennedyjevi, koji mnogi drže američkim ekvivalentom kraljevske dinastije, pažnju javnosti posljednjih desetljeća nisu toliko plijenili učešćem u političkom životu, koliko nestašlucima nekih članova mnogobrojne obitelji koje, između ostalog, uključuju učestale preljube, seks s maloljetnicima i konzumiranje droge.  Neki od tih nestašluka su daleko ozbiljniji, od čega je najpoznatji primjer slučaj Mary Jane Kopecky, tajnice koja se godine 1969. utopila u automobilu senatora Edwarda Kennedyja koji je zbog još uvijek nerazjašnjenih okolnosti te tragedije morao odustati od snova o predsjedničkoj karijeri.

Godine 1975. sličan misterij se zbio u Greenwichu, grad u Connecticutu gdje svoj dom imaju Kennedyjevi i članovi drugih američkih aristokratskih obitelji. 15-godišnja učenica Martha Moxley je pronađena nasmrt pretučena golf-palicom u blizini doma Skakelovih. Iako se očekivalo da će policija prevrnuti svaki kamen ne bi li pronašla ubojicu koji se drznuo tako nešto učiniti u bogataškoj četvrti, to se nije dogodilo. Slučaj ubojstva je ostao neriješen.

Klupko se počelo odmotavati tek šesnaest godina kasnije, kada je još jedan nećak Kennedyjevih, William Kennedy Smith, suđen zbog navodnog silovanja. Kennedy Smith je proglašen nedužnim, ali je na suđenju na vidjelo izašlo niz detalja koji su novinara Dominicka Dunna natjerali da zaključi kako bi upravo Michael Skakel, koji je u vrijeme ubojstva Moxleyeve imao 15 godina, mogao biti počinitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dunne se nije mogao otvoreno zamjeriti Kennedyjevima, pa je svoju verziju događaja godine 1993. prikazao kroz roman "Sezona u čistilištu" (naknadno adaptiran u TV-film, svojevremeno prikazan na HRT-u). U romanu lik temeljen na Skakelu ubija svoju susjedu, da bi se potom njegovi moćni roditelji zataškali cijeli slučaj.

Pet godina kasnije je slučaj počeo istraživati Mark Fuhrmann, bivši losanđeleski detektiv poznat po pronalaženju ključnih dokaza u slučaju O.J. Simpsona. Fuhrmann je rezultat svoje istrage pretočio u knjigu čiji je zaključak - ovaj put eskplicitno - kao krivca naveo upravo Skakela.

Suočena sa sve većim brojem dokaza, država Connecticut je protiv Skakela pokrenula proces godine 2000. -  četvrt stoljeća nakon ubojstva. Na suđenju je utvrđeno da je golf-palica kojom je ubijena pripadala Skakelovoj majci, odnosno da se Skakel godinama nakon ubojstva hvalio prijateljima kako je ubio Moxleyevu i ostao nekažnjen "jer je Kennedy". Dvije godine kasnije je porota Skakela proglasila krivim, a sud osudio na kaznu od rasponu od dvadeset godina do doživotnog zatvora.

U žalbi podnešenoj sudu, Skakelovi odvjetnici su nastojali dokazati kako je presuda donesena nezakonito zbog niza formalnih nepravilnosti, odnosno da je u slučaju nastupila zastara.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara