Kerry pozvao afroamerikance da iziđu na izbore 2. studenoga

DEMOKRATSKI kandidat na američkim predsjedničkim izborima John Kerry pozvao je u četvrtak crnačku zajednicu, tradicionalno naklonjenu demokratima, da iziđe na izbore 2. studenoga.

"Trebat će nam svaki glas", rekao je Kerry u New Orleansu (Louisiana) pred zasjedanje Nacionalne baptističke konvencije, koja okuplja američke crnačke protestantske crkve.

U pratnji pastora Jessea Jacksona, jednoga od glavnih vođa američkih crnaca, Kerry je najavio "Vi ćete biti prioriet".

Afroamerikanci su tradicionalo biračko tijelo demokrata i na predsjedničkim izborima 2000., od devet Afroamerikanaca samo je jedan glasao za republikance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kerry je i u ovome govoru obećao da će voditi i pravnu bitku ponovi li se situacija kao na Floridi 2000. godine. Ondje su, kako to i danas tvrde demokrati, glasački listići bili loše pobrojani, brojni su crnci bili izbrisani s popisa birača a George W. Bush "ukrao" je pobjedu demokratu Aleu Goreu.

Kerry je optužio Busha da je tijekom četverogodišnjeg mandata zanemarivao crnačku zajednicu. U oštrom govoru punom biblijskih aluzija kazao je da se Bush voli nazivati "suoosjećajnim konzervativcem", no prelazi na drugu stranu ulice kad se suoči sa siromaštvom.

"Prijatelji moji, obećanje bolje Amerike nije održano ako trećina američke crnačke djece živi u siromaštvu, a polovica crnih muškaraca u New Yorku je bez posla", zaključio je.

(Hina) xrt yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara