Kerum izvrijeđao Srbe, a Sutlić mu se javno ispričao!

Kerum izvrijeđao Srbe, a Sutlić mu se javno ispričao!

TKO JE kriv: šovinist koji javno priznaje da mrzi Srbe ili novinar koji ga je to pitao? Vanja Sutlić, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, otkrio je točan odgovor. U Otvorenom u četvrtak navečer, u temi o neredima na stadionima, komentirao je šovinistički ispad splitskog gradonačelnika Željka Keruma u emisiji Nedjeljom u dva, gdje je ovaj izjavio da Srbe treba staviti gdje im je mjesto i da nikad ne bi želio Srbina za zeta.

> HRT: Na primitivno Stankovićevo pitanje uslijedio je isti takav Kerumov odgovor

> Kerum kod Stankovića

> HRT-u prijeti do milijun kuna kazne zbog Kerumovih rasističkih izjava!

"U ovoj priči postoje dva aktera", upozorio je Sutlić. "Jedan koji je postavio primitivno pitanje i drugi koji je odgovorio tako kako je odgovorio. To je pitanje zabranjeno jer je to privatnost svakog građanina. Možda je netko namjerno išao ovdje na provokaciju. To je bila prvenstveno HRT-ova greška da je to pitanje na taj način otvoreno".

Nije zabranjeno mrziti Srbe, zabranjeno je postavljati takva pitanja

I tako, sin slavnog hrvatskog filozofa koristi se sljedećom logikom. Nije zabranjeno na javnoj televiziji mrziti Srbe, već je zabranjeno uopće postavljati pitanje mrzi li netko Srbe. Nadalje, šovinizam je privatna stvar svakog pojedinca, a onaj tko zadire u njegovu privatnost, čini veći zločin od samog šovinista.

I još, osoba koja je gradonačelnik drugog najvećeg grada u Hrvatskoj i jedan od najvećih hrvatskih poduzetnika, ima pravo javno govoriti da mrzi Srbe, budući da je to njegova privatna stvar koju je - suočen s "primitivnom provokacijom" novinara Stankovića - slučajno istresao pred milijunskim auditorijem na javnoj televiziji.

Kamo sreće da su ovakve izjave promašene i blesave - one su opasne

Najlakše bi bilo ovakvo razmišljanje nazvati blesavim i promašenim. Nažalost, ovakvi stavovi kakve je iznio glavni ravnatelj onoga što bi trebala biti javna televizija izuzetno su opasni. Sutlić je učinio nekoliko stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo, uveo je cenzuru na javnu televiziju jer je javno poručio svojim novinarima da je "zabranjeno" postavljati pitanje šovinistima jesu li šovinisti. Lopovima jesu li lopovi. Kriminalcima jesu li kriminalci. Korumpiranim političarima jesu li korumpirani. To su valjda njihove privatne stvari. I kad se to otkrije u javnosti, onda je to kršenje njihove privatnosti. Dakle, novinari HTV-a neka ubuduće pripaze kakva pitanja postavljaju.

Drugo, ovakvo amnestiranje prononsiranog šovinista od strane bivšeg novinara i sadašnjeg ravnatelja HRT-a još nije viđeno na hrvatskom medijskom prostoru. Braniti Keruma koji se pohvalio (da, baš pohvalio!) da mrzi Srbe i zbog čega je u hrvatskom društvu dobio gotovo jednaku porciju (ako ne i veću) čestitki, kao i kritika, nečuven je i izuzetno opasan presedan. Ovo znači da nije zabranjeno u javnom prostoru mrziti Srbe. Zabranjeno je dovesti čovjeka u situaciju da se time javno pohvali. I što je najgore, za to ne samo da ne odgovara pred hrvatskim pravosuđem, već dobije javnu ispričnicu izravno od šefa osobe koja ga je "isprovocirala".

Kao u Balkanskom špijunu: "Priznaj, pa će Đuro da ti oprosti što te tukao". Ili na HRT-u: "Priznaj da mrziš Srbe, pa ćemo ti se ispričati što smo te to pitali".

"Na HRT-u ima previše pluralizma"

Zanimljivo, Vanja Sutlić tog istog dana oglasio se i u središnjem Dnevniku HTV-a. Poželio je reagirati na navode Nenada Stazića, saborskog zastupnika SDP-a, koji je izjavio da je HTV stranačka televizija i pod sumnjom u korupciju. O korupciji se Sutlić, znakovito, nije izjasnio, ali o drugoj optužbi jest. I evo što je rekao: "Ovo je prostor upravo nevjerojatnog pluralizma. Ovdje koegzistiraju svi svjetonazori i sve političke opcije. Možda toga, nasuprot onima koji tvrde suprotno, ima čak i previše. Trebalo bi biti više profesionalizma u tome".

I to je srž: pluralizma ima čak i previše. Treba ga dodatno srezati i dovesti u okvire onoga što Sutlić naziva profesionalizmom, a svodi se na zaključak da je "zabranjeno" provocirati šoviniste jer bi oni mogli doista priznati da su šovinisti.

A gdje je zadnjih pet minuta Otvorenog?

A taj isti profesionalizam kojim je Sutlić ponosno lamatao kao gnjilom bananom, najbolje je  došao do izražaja na web stranici HRT-a. Cenzorske škare naprasno su odrezale zadnjih pet minuta Otvorenog, tako da je nemoguće više pogledati famoznu Sutlićevu izjavu o Kerumu. Netko je očito shvatio što je Sutlić zapravo izjavio. Teško da je to bio i sam Sutlić.

Dakle, nije HRT stranačka televizija. Bio bi to prejednostavan zaključak. To bi značilo da iza svega toga stoji neki veliki um: možda politikantski, zli, manipulatorski, ali ipak um. Nažalost, na čelu svega toga nalazi se samo - Vanja Sutlić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara