Kerum o urušavanju zgrade u Erdoedyjevoj: Bilo joj je suđeno da padne

SPLITSKI poduzetnik Željko Kerum, koji je na adresi Erdoedyjeve ulice u kojoj se jučer u dva navrata dogodilo urušavanje počeo graditi podzemnu garažu, izjavio je kako svu odgovornost, ako postoji, preuzima na sebe.

Kerum, kojega stanari krive za urušavanje, tvrdi kako je gradnju započeo na temelju pravovaljane građevinske dozvole te kako je dvorišna zgrada koja se srušila stara i derutna, što su mu, kako kaže, potvrdili i njegovi inženjeri.

Kerum, koji je gostovao u Temi dana Nove TV, kaže kako misli da se kod urušavanja zgrade u Erdoedyjevoj ulici nije dogodilo "nikakvo zlo". "Zlo bi se dogodilo da je netko nastradao, a zgrada takva kakva je, ona je bila stara i derutna, odnosno loši su bili temelji, a na trusnom je području, pijesak je ispod, kako su mi rekli moji inženjeri, ja nisam baš od struke. Toj zgradi je suđeno bilo da padne, jer je ona bila nekvalitetno napravljena, a uz to je i stara, ima, što ja znam, pedeset, sto godina ili koliko već", kaže Kerum, koji se u splitskom studiju, iz kojega se javio, pojavio u ležernom izdanju, crnoj majici s kapuljačom i šilter kapom okrenutom naopačke.

Upitan brine li ga opasnost za stanare, Kerum odgovara potvrdno. "Brinula me (opasnost) i prije, prošli tjedan kad sam bio u Zagrebu, izašao sam na teren i izvođač radova nije potkopao temelje i nije napravio ništa van okvira, propisa u gradnji, ali činjenica je da je takvo područje trusno i normalno da me brinu susjedi, što i kako, no dobro je da to baš nije direktno do njihove zgrade nego je malo sa strane i moji su ljudi gore, razgovaraju s gradskom inspekcijom i institucijama, da se napravi neka sanacija da ne bi došlo do gore situacije", kaže Kerum.

U nastavku razgovora koji je pomalo ostavljao dojam razgovora roditelja (voditelji) s djetetom o nečemu lošem što je učinio ali njegovo pokajanje ne odaje dojam da je doista i shvatio dubinu svog nestašluka, Kerum je upitan ima li informaciju da se zgradi "Nada Dimić", koja je spomenik kulture, nije trebalo ništa dogoditi, splitski poduzetnik odgovara: "Ali ovaj dio koji se srušio nije uopće zaštićeni dio, to je dvorišna zgrada i mislim, ne tražim opravdanja, ako je netko kriv, ja sam kriv jer sam dao nalog da se to gradi prvenstveno zbog toga što je građevinska dozvola stara dvije godine i mi nismo krenuli u rekonstrukciju zgrade, da nam ne bi istekao rok valjanosti građevinske dozvole i da ne bi trebalo tražiti novi".

"Kriv sam isključivo ja"

"Nije kriv ni izvođač radova, ni nadzorni organ odnosno inženjer, kriv sam isključivo ja", kaže Kerum te dodaje kako iza svega stoji. Upitan o tome tko mu je, ako je znao da je područje trusno, izdao građevinsku dozvolu, Kerum uzima malu stanku, pa ne odgovara na pitanje:

"A nisam ja iz struke, pa, ovaj..Ok, pogriješio sam. Ipak smo mi ovdje izvođači iz Splita, iz Dalmacije, u nas je sve ovdje tvrdo, i nismo znali da je tako mekano u Zagrebu, pa zato se to i urušilo, mislim, šta..", kaže Kerum, a upitan o tome je li svjestan da je napravio veliku štetu i da će tu štetu vjerojatno morati i platiti te ima li dovoljno novaca za to, samouvjereno odgovara: "Pa ako nemam zaradit ću, još sam mlad. Nije problem, mislim, ako sam napravio grešku ja stojim iza nje i sve što treba platiti, ja sam tu", kaže Kerum te dodaje kako "su krivi nisu pretpostavili da to nije teren sličan kao što je u njih".

Upitan o tome je li on kupio parcelu na kojoj se nalazi bivša tvornica Nade Dimić, Kerum odgovara potvrdno, no ne zna odgovoriti i na pitanje je li mu tu parcelu možda prodao Ante Nobilo. "Meni ju je prodala firma Krešimir Centar, i parcelu i nekretninu i mi smo uredno potpisali ugovor i platili, a tko je vlasnik firme, možda je i Ante Nobilo, ja nisam siguran. Vjerojatno je, ali ne znam", kaže Kerum, te (valjda za svaki slučaj) dodaje kako je Ante Nobilo stručnjak za pravo, ali ne i za građevinu te kako "on tu nema nikakve krivnje".

"Pitanje o padu zgrade je kao da se pitamo zašto je umro čovjek od 80 godina"

Na pitanje poznaje li Milana Bandića, Kerum odgovara potvrdno, no s njim se, kaže, nije čuo nakon incidenta u Erdoedyjevoj ulici. "Nisam ja tako dobar s njim da bi se mi mogli čut´, u stvari ja se nikad nisam u životu čuo s Milanom Bandićem. Ja kad njega vidim čast mi ga je pozdraviti i poštivam ga puno kao čovjeka koji je napravio puno za grad u kojemu živi. Znači, ja nisam u kontaktu s Milanom Bandićem da smo mi na ´ti´ ili da ja njega mogu zvati", kaže Kerum.

Splitski poduzetnik također objašnjava i kako je pitanje vezano za urušavanje zgrade u Erdoedyjevoj ulici bilo kao da se pitamo zašto je preminuo čovjek od 80 godina. "Umro je zato što je ostario, tako je i ta zgrada pala jer je stara", objašnjava Kerum, koji poriče da dokumentacija vezana za izvođenje radova nije bila valjana.

"Dokumentaciju i pravovaljanu dozvolu mi imamo i to je sve Ok, a jesu li neki detalji o tome izišli iz okvira, to će ustanoviti građevinska inspekcija i mi ćemo se u okviru toga i ponašati i stojimo iza svega", kaže Kerum te dodaje kako se urušavanjem u Erdoedyjevoj zgradi "nije dogodilo nikakvo zlo", nego da je to "upozorenje da u gradu Zagrebu ima puno sličnih situacija i da je moguće da se dosta toga uruši jer je na poziciji koja je pod vodom i jer je Sava blizu".

U slučaju Erdoedyjeve ulice građevinska inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, odredila je provođenje hitnih mjera na zatrpavanju ogradnog zida kako bi se spriječilo daljnje urušavanje.

U priopćenju Ministarstva se navodi kako su u trenutku inspekcijskog nadzora na gradilištu vršeni radovi bez nadzora, a na gradilištu nije bilo nikakve dokumentacije što je također suprotno zakonu. Daljnji inspekciji nadzor se nastavlja.

Budući da investitor nije započeo provođenje hitnih mjera Građevinska inspekcija će uvesti ugovornog izvođača koji će obaviti hitne mjere na račun investitora, čim policija provede istražne radnje, rečeno je tijekom današnjeg dana.

B.S.
Foto:Mape

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara