Kerum zove Državno odvjetništvo: Ispitajte kako je Kuret sklopio ugovor sa SEM-om!

Tekst: Dragan Miljuš

NAPETO se iščekivala 11. sjednica splitskog Gradskog vijeća. Ne samo radi rasprave o Dušku Mucalu, kandidatu za novog intendanta splitskog HNK-a, već i zbog odnosa snaga u vijeću. Nakon što je Kerumu suradnju otkazao HSP zbog problema sa HDZ-om u Županijskim ljekarnama, postavilo se pitanje ima li uopće HGS većinu u Gradskom vijeću. Uz HSP, određenu autonomnost počela je pokazivati i Milica Cipci iz SU-a, a čini se da se ni nezavisni Nikola Grabić nije dao (bezuvjetno) navući na Kerumovu stranu.

Posljednjih mjesec dana lobiralo se na veliko da se Kerumova alijansa u Vijeću osnaži, jer predstoje važne strateške odluke, a današnja sjednica idealna je prilika da se utvrdi kako stvari stoje. Makar se tako mislilo prije početka sjednice. A onda se pokazalo da ipak nije tako. HSP-ov vijećnik Luka Roguljić nije se pojavio. Nema ni HNS-ovca Joška Dvornika, no njihova pozicija u Vijeću dobro je poznata. Znači, ni danas se neće doznati je li HSP uz Keruma ili ne. Nakon sata rasprave, iz vijećnice je nestao i SDP-ovac Gojko Čepo.

Grad, RNK Split, Kerum i braća Žužul

Vijećnike danas očekuje hrpa posla. Naknadno je u dnevni red uvrštena 36. točka dnevnog reda, rasprava o novom intendantu.

"Što Grad poduzima da se RNK Splitu omogući igranje na svom stadionu?", otvorio je aktualnu temu Marin Jurjević, šef splitskog SDP-a.

"Grad je dao podršku Splitu, čestitke na ulasku u Prvu ligu... Stadion ne zadovoljava uvjete za igranje u Prvoj ligi. Došlo je do nesuglasica oko vlasništva, sudskih presuda... Neću ulaziti u te stvari, postoje institucije koje će donijeti odluku, taj problem je naslijeđen. Dat ćemo pomoć, sve što treba...", pravio se nevješt Kerum, koji je prije samo tjedan dana naložio Športskim objektima da cijeli teren - ograde!

"Drago mi je da Grad želi pomoći, ali to ide kilavo. Status vlasništva nije presudno pitanje, može se riješavati između korisnika i Grada. Ukoliko Split želi adaptirati objekt, samo će se oplemeniti prostor. Ako Grad bude vlasnik, samo će profitirati...", argumentirao je Jurjević.

"Bitno je znati vlasništvo... Ne može građevinska bez vlasništva... Kamo sriće da još bude naših klubova u Prvoj ligi da Hajduk ne putuje u Slavoniju, nego da to bude u okviru 100 kilometara... Ako se može izdat dozvola, neka se rade tribine...", udario je Kerum na lokalpatriotizam.

"Pomozimo Splitu", zavapio je Jurjević.

"Znači da radimo bez građevinske?", nije se dao Kerum.

Podrugu prijetili zbog SDP-ovih nekretnina?

Javio se HČSP-ovac Luka Podrug. Normalno, da da ruku Kerumu oko Parka mladeži i braće Žužul, koji splitskom gradonačelniku već dulje dižu živce otkako su mu ispred nosa odnijeli bivšu Dalvinovu dvoranu tik do hotela Marjan. Osim što misli da Žužuli bezočno otimaju gradsku imovinu, Podrug je otkrio da je imao stanovite neugodnosti. 

"Dobio sam dva anonimna prijeteća pisma jer želim da se istraži kako je SDP dobio vlasništvo nad silnim nekretninama u Splitu", tvrdi Podrug.

Dobavljači i izvođači za Grad Split bili su interesantni HDZ-ovki Sanji Župi. Nisu joj ih poimenice nabrojali pa sumnja da među njima ima i Kerumovih tvrtki. 

Dužnosnici DORH-a ljetuju na SEM-ovim jahtama

"Otkako smo došli na vlast, bitna nam je kontrola javne nabave. Nažalost, ugovori koje smo naslijedili nisu bili napravljeni na rok od godine, nego na četiri godine. To je bivša vlast napravila da osigura posao partnerima. SEM-u su dali ugovor na četiri godine, mjesec dana prije no što smo mi došli, i to po nerealnoj cijeni. Ta firma je od Grada naplatila 40 milijuna kuna, jasno je kome se pogodovalo... Ja sam Gradu dosad platio 100 milijuna kuna, ja nisam trošak, ja sam prihod...", upeo se dokazivati Kerum svoje poštenje.

"Ugovor sa SEM-om je štetan i treba sve napraviti da se raskine. Premda je bilo jeftinijih ponuda, ugovor je sklopljen nakon intervencije iz ureda predsjednika i premijera", otkrio je Podrug.

"To treba uputiti državnom odvjetništvu da se istraži oko sklapanja ugovora", predložio je Kerum.

"Ja sam skeptičan za državno odvjetništvo. Njihovi dužnosnici više ljetuju na SEM-ovim jahtama, nego svojim", upozorio je Podrug. 

Gradonačelnik reklamira svoj lokal na Benama, kad će zatvoriti Marjan za promet?

Mirka Ramljaka iz HDZ-a zanimalo je kad će se zatvoriti put do Bena. "Već je trebao biti zatvoren. Vlasnik objekta čak i reklamira kako se do njega može automobilom...", bunio se Ramljak, tražeći povratak pješačke zone na Marjan. Zabrinut je za sigurnost pješaka, kupača i ostalih.

"Taj objekt je u vlasništvu... U stvari, ja sam vlasnik. Bit će sve u redu, neće nitko stradati. Zatvorit ćemo do 15. lipnja. Bila su ružna vremena...", pravdao se nespretno Kerum, nasmijavši sve u vijećnici. 

SDP za Kocku, rock i urbanu kulturu, Kerum za pomoć mladima

Danas vrlo angažirani Jurjević pitao je što s KUM-om, koalicijom devet udruga mladih, koja je ostala bez svog kluba Kocka u Domu mladeži.

"Pa jeste vi čuli njihove susjede? Tko bi im poželio biti u blizini", obrušila se Ljubica Vrdoljak na Jurjevićevu inicijativu.

"Ja sam rocker. Bit ću im ja susjed", predložio je Jurjević. 

"Kocka je jedino okupljalište urbane kulture. Ne smijemo dozvoliti da nešto ovako umre zbog 40 tisuća kuna. Radi se o čak devet udruga. Kocka ne smije propasti", javio se i SDP-ovac Darko Parić.

"Ja sam za pomoć mladima. Ne smije se dogoditi da izborna jedinica bude u Zadru, to bi za Split bilo loše", odlučio se Kerum za haiku pristup.

"Jel vi znate tko vodi taj KUM? I tko raspolaže zaradom od prodaje pića? To je pitanje", zna Kerumov jurišinik Pero Čenić.

Kako bilo, Kerum i njegovi pomeli su KUM, HRAM, više-manje sve alternativno što je egzistiralo u Splitu, a u tijeku je i otimačina Dioklecijanovih podruma iz ruku HULU-a... Kerumova zamjenica Anđelka Visković tvrdi da su svima htjeli dati jednaku šansu i kako ima i drugih udruga osim ovih organiziranih u KUM-u. "Neće propasti zbog tih 40 tisuća kuna", zaključila je Visković.

"Naći ćemo načina da se KUM-u plati tih 40 tisuća kuna. Da ne bi poslije netko rekao da su zbog nas propali", zaključio je raspravu Kerum.

Ne puni se proračun, Grad Split neće moći izvršavati svoje obaveze

Sve će biti u redu ako novca bude. Samo izgleda neće biti tako. Gradska blagajna u velikoj je nevolji, od komunalnog doprinosa utržilo se tek nešto više od 1 posto planiranog. Zasad se obaveze izvršavaju, no u drugoj polovici godine Grad očekuju poteškoće, priznala je Ljiljana Vučetić, šefica gradskih financija.

"Zvoni na uzbunu. Novca nema, neće se moći izvršavati obaveze", upozorila je Aida Batarelo iz SDP-a.

"Zabrinjavajući pad prihoda, proračun uopće nije realno postavljen, na što smo upozoravali...", podsjetio je HNS-ovac Goran Kovačević.

"Poharao nas je financijski tsunami. Ova gradska vlast ostvarila je manjak od 30 milijuna kuna. Od ovog gradskog proračuna nema ništa. Napumpan je i jedina svrha mu je bila da smiri građane Splita. Do kraja godine, minus bi mogao biti 200 milijuna kuna. El Doradu ni traga, građani su pali na poduzetničku priču. Kad će te reći građanima realnu sliku? Čemu pumpanje proračuna? Imate li vi snage da izvučete Grad iz problema", puna je pitanja bila HDZ-ovka Sanja Župa.

U obranu je spremno stao zamjenik Jure Šundov. "Planirali smo proračun na temelju pretpostavki. Ukoliko bude potrebno, napravit ćemo rebalans i uskladiti rashode sa prihodima. Gradonačelnik stalno vodi računa o punjenju proračuna", kaže Kerumova desna ruka. Učinilo mu se kao da je Župa sletjela s neke druge planete pa ne zna za Grčku i ostale probleme s financijama u regiji i svijetu...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara