Kerumovi zavladali Splitom: Sestra Nevenka zasjela u fotelju predsjednice Gradskog vijeća

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: Jakov Prkić/CROPIX

NEVENKA Bečić, očekivano, postala je nova predsjednica Gradskog vijeća Splita. SDP je prilikom glasanja bio suzdržan, HDZ-ovaca nije ni bilo, jer su nakon smjene Tomislava Goje i prijedloga novog kandidata pod budnim okom šefa Dujomira Marasovića napustili sjednicu. Bečićka je izabrana bez većih problema, premda je bilo primjedbi da ne može kao dopredsjednica Vijeća biti birana za predsjednicu.

Jurjević nije htio protiv Nevenke da ne ide u korist HDZ-a

Potrebnu većinu Kerum je osigurao dodijelivši fotelje u Nadzornim odborima dvojici pravaša i nezavisnoj Ljubici Vrdoljak, koji nisu ni ranije krili simpatije prema gradonačelniku. Sa SDP-ove liste s dvije fotelje kupio je i "umirovljenicu" Milicu Cipci, koja se danas netom prije glasovanja čak i ispričala Goji što će glasati za njegovu smjenu.

Svakako nije bilo nevažno što je na početku sjednice Kerum predložio da iz proračuna daju 30 milijuna kuna umirovljenicima za božićnicu. "Svakome po tisuću kuna, ja sam za, ako ste i vi za, onda možemo to dogovoriti" rekao je Kerum vijećnicima. Tako je Milica za tisuću kuna po glavi, plus dvije fotelje u Odborima, prešla u suprotni tabor, a da više nije član koalicije koja ju je dovela u Vijeće, potvrdio je i šef splitskog SDP-a Marin Jurjević.

Jedinu oporbu predavanju gradske vlasti u ruke obitelji Kerum, pružila su tako dva vijećnika HNS-a, koji su digli ruke protiv izbora Nevenke Bečić. Jurjević je obrazložio je da nisu htjeli dignuti ruku protiv Bečićke, da ne bi išli u korist HDZ-a.

Kerumova sestra preneražena mržnjom medija prema splitskom gradonačelniku

Nevenka se zahvalila na ukazanom povjerenju, radit će, kaže, na dobrobit građana Splita, u cilju razvoja i napretka. Silovito se obrušila na medije. "Obmanjuju, lažu, rade sve da omalovaže lik i djelo mog brata. Preneražena sam mržnjom koju mediji iskaljuju spram gradonačelnika" kazala je nova predsjednica gradskog vijeća otklonivši kritike nekih vijećnika da se ništa nije napravilo.

Izostala je žestoka rasprava uoči točke o Gojinoj smjeni. Viječnićka pitanja iskorištena su tek za promociju Kerumovih dosadašnjih poteza. S naručenim pitanjima, javljali su se njegovi vijećnici. Pitali su i za vrtiće. Na to je odgovore dala zamjenica Anđelka Visković. Sve je super, sve za pet, posao je pri kraju, još da se montira oprema i bit će gotovi.

Nitko se nije sjetio ni postaviti pitanje oko optužnog prijedloga protiv Grada i gradonačelnika zbog pogodovanja prijatelju Ivici Livaji, koji će uz prijatelja Tomislava Grujicu zasjesti u Nadzorni odbor Hajduka. To što su se sa gradonačelnikom mlatili u Zagrebu, može im samo biti plus. 

Nešto se trudila Sanja Župa iz HDZ-a. Pitala je Keruma oko radova pred hotelom Marjan. Gradonačelnik se prvo morao skoncentrirati da shvati što pita, a onda joj je odgovorio da je to privatna stvar. Još je dobacio kako će idućeg tjedna otkrit i da su dvojica iz HDZ-a prešla kod njega.

Kerum: Ja sam doktor za novac

A Kerum? "Puno se priča, malo se radi. Dosta je destrukcije, nećete me smijeniti, pobijedio sam i HDZ i SDP, jasno je da sve rade kontra mene, pokopat će bilo koji projekt. Ali iza mene stoje građani. Kerum ne nasipa pred svojim hotelom, već radi lungo mare. Ne očekujem da budete zadovoljni sa mnom, jer vam nije drago što sam tu. Ja sam doktor za novac, za razliku od vas. Kerum Grad ne košta ništa, i to je pokazao u ovih 100 dana. Kerum je zatvorio špine, nema više drpanja. To je najveći rad" lijepo sve objasnio oporbi splitski gradonačelnik.

A oporba, osim prilične samozatajnosti, ne može se podičiti ni jedinstvom, a ni nekom kvalitetnom vizijom buduće uloge u Gradskom vijeću. Sve je sada posloženo za mirno i prosperitetno vladanje obitelji Kerum drugim gradom u Hrvata. SDP, HDZ i ostali tu su tek da promatraju.

Marasović: Ovo je kao Ceausescuov model vladanja

"Otišli smo samo s točke izbora novog predsjednika vijeća, jer ovo je Ceausescuov model vladanja, koji Splitu neće donijeti ništa dobro" sumirao je dojmove šef HDZ-a Dujomir Marasović. Zamjerio je Ljubici Vrdoljak što je dobacila njegovim vijećnicima da se vraćaju oni koje će tek kupiti. "Nije u redu da tako govori, a deset je stranaka promijenila, HDZ nije na prodaju" kaže Marasović.

Jurjeviću se isto ne sviđa što je model vladanja u Splitu poprimio obiteljski karakter, ali ne dopušta da ga se proziva za pasivnost, jer on, kaže, vodi stranku u Splitu, a ne oni koji ga kritiziraju za indiferentnost. Poslije će opet reći da ne žele biti gradonačelnikov fikus.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara