kic: predavanje "judaizam kao jedno od ishodišta etičkih načela"

"Judaizam kao jedno od ishodišta etičkih načela" tema je predavanja što ga je večeras u Kulturnoinformativnome centru (KIC) održala članica Židovske općine Zagreb Sonja Samokovlija. L

Predavanje je održano u suradnji sa zagrebačkom Židovskom općinom a u sklopu KIC-ova ciklusa "Drevne civilizacije kontinenata".

Tora (hebrejski thora) - Pet knjiga Mojsijevih ili Petoknjižje, ishodište je etike, premda Aristotelov termin etika kao znanost o moralu nije postojao u vrijeme kada je Bog predao Toru Mojsiju, pred više od tri tisuće i tristo godina, rekla je gospođa Samokovlija.

Glavni sadržaj Tore čine prikazi o stvaranju svijeta i prapovijesti Izraela te moralni, pravni i obredni propisi. U užemu značenju Torom se zove samo Mojsijev zakon, a u najširemu značenju čitav Stari zavjet.

Zbog nadnaravnoga podrijetla Tora je vječna i nepromjenjiva, te na nju doista ne utječu ljudska mjerila i promjene, istaknula je Samokovlija. "Što se pak tiče moralnih, pravnih i obrednih propisa u Tori piše sve", dodala je.

Tako je, primjerice, zapisano kakve su obveze roditelja prema djeci pa tako stoji da se majke brinu o djeci, a očevi su ih dužni podučavati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Tori su zapisani i najstariji ekološki zakoni, što mnogima nije poznato. Tako je primjerice nekada davno postojao zakon da se ne smije rezati drvo koji nosi plod.

Tora sadrži i cijeli niz odredaba i propisa o obrednoj čistoći što, se, upozorila je, ne odnosi samo na hranu već na sva područja života.

I dok sadrži brojne propise i odredbe kojih se ljudi trebaju pridržavati sami ili u odnosu prema drugima, Tori su potpuno nepoznati termini kao što su rasne razlike i etička pripadnost.

Tora je moralni vodič, filozofsko djelo i povijesni dokument, a budući da je temelj trima monoteističkim religijama (judaizmu, kršćanstvu i islamu) trebali bismo među njima tražiti puno više sličnosti, a ne razlika, zaključila je Sonja Samokovlija.

(Hina) ip sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara