KIM DAE-JUNG OPTUŽUJE SJ. KOREJU DA POGORŠAVA KRIZU

Južnokorejski predsjednik Kim DaeJung optužio je u četvrtak Sjevernu Koreju da ´pogoršava´ nuklearnu krizu nakon što je Pyongyang novim gorivom opskrbio reaktor u kojemu se prije nekoliko godina navodno proizvodio plutonij.

´Unatoč naporima međunarodne zajednice da se pronađe mirno rješenje za nuklearno pitanje, Sjeverna Koreja odlučila je ponovno pokrenuti dosad neutralizirana nuklearna postrojenja, što još više pogoršava situaciju´, rekao je Kim na izvanrednom sastanku s najvišim južnokorejskim dužnosnicima posvećenom nacionalnoj sigurnosti.

Južnokorejski predsjednik kritizirao je i Sjedinjene Države zbog dosadašnjeg isključivanja Seoula iz njihova odnosa sa Sjevernom Korejom. Istaknuo je da Južna Koreja mora imati glavnu ulogu u rješavanju novonastale nuklearne krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da je Sjeverna Koreja u nuklearki u Nyongbyongu uskladištila tisuću šipki s nuklearnim gorivom.

Reaktor je sposoban proizvoditi plutonij, a to je navodno i činio do 1994. kada je slijedom sporazuma sa SAD-om zatvoren.

Japanski premijer Junichiro Koizumi ponovno pokretanje reaktora ocijenio je kao ´provokaciju´, a Washington kao nuklearnu ´ucjenu´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara