Kim Jong-un bijesan nakon maratonskih pregovora s Amerikancima: "Ovo je izdaja"

Kim Jong-un bijesan nakon maratonskih pregovora s Amerikancima: "Ovo je izdaja"
Foto: Getty images

AMERIČKI državni tajnik Mike Pompeo ocijenio je u subotu "vrlo produktivnim" dvodnevne pregovore koje je vodio u Pjongjangu za pokretanje konkretnog plana denuklearizacije.

>> VIDEO Kim i Trump potpisali deklaraciju nakon povijesnog summita

>> VIDEO Završio susret koji bi mogao promijeniti svijet, Trump: Zaustavit ćemo ratne igre

Pompeo je od petka osam sati pregovarao s Kim Yong Cholom, desnom rukom sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una u Pjongjangu.

U obraćanju novinarima prije puta u Tokio Pompeo je razgovore ocijenio produktivnima, ali nije precizirao kako Sjeverna Koreja namjerava ispoštovati svoje obveze o denuklearizaciji poluotoka u zamjenu za sigurnosna jamstva.

"To su složena pitanja, ali napredovali smo u gotovo svim središnjim pitanjima, u nekima smo napravili velike korake, a u nekima još preostaje posla", rekao je.

On bi u Tokiju trebao informirati svoje japanske i južnokorejske kolege o napretku pregovora.

Svrha sastanka u Pjongjangu je izrada detaljnih smjernica prema "potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka", kao što su tijekom povijesnog susreta u Singapuru 12. lipnja dogovorili američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un.

"Nitko se nije udaljio od tog cilja koji nam ostaje obveza. Vodili smo produktivne razgovore u dobroj vjeri", dodao je Pompeo i spomenuo da će se dužnosnici dviju strana sastati u radnoj skupini 12. srpnja kako bi razgovarali o repatrijaciji ostataka američkih vojnika ubijenih u Korejskom ratu (1950. - 1953.). 

Bijes u Sjevernoj Koreji

No, nedugo nakon što se američki državni tajnik pohvalio napretkom u pregovorima, iz Pyongyanga je stiglo ljutito priopćenje.

"Amerikanci su stvarali ogroman, jednostran pritisak na Sjevernu Koreju da prekine svoj nuklearni program i odrekne se svog nuklearnog oružja", stoji u priopćenju koje prenosi državna agencija KCNA.

"Razgovori s američkom delegacijom bili su vrijedni žaljenja. Oni su izdali duh prošlomjesečnog summita", dodaje se u priopćenju te zaključuje: "Ishod popratnih razgovora je vrlo zabrinjavajući jer nas je doveo do opasne faze koja bi mogla poremetiti našu volju za denuklearizacijom koja je dosad bila čvrsta."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara