Kina i SAD dogovorili su se oko carina, danas su sve potvrdili i iz kineskog ministarstva

Kina i SAD dogovorili su se oko carina, danas su sve potvrdili i iz kineskog ministarstva

Foto: Hina/ EPA

KINA i Sjedinjene Države su tijekom nedavno održanih pregovora u Washingtonu postigle konsenzus o tome da neće povećavati uvozne tarife i da će se truditi izbjeći trgovinski rat, potvrdila je novinarima u Pekingu glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang.

"Najveće postignuće ovog kruga pregovora o trgovinskim i ekonomskim temama između SAD-a i Kine je to da obje strane shvaćaju kako treba pregovarati i rješavati trgovinska i ekonomska pitanja te pritom valjano 'odraditi' problem. Istodobno je važno izbjeći međusobno povećanje carinskih tarifa", rekla je glasnogovornica.

Američki ministar financija Steven Mnuchin i zamjenik kineskog premijera Liu He u nedjelju su u Washingtonu dogovorili ukidanje carina na američku i na kinesku robu, dan nakon informacije da su se dvije zemlje dogovorile o smanjenju američkoga trgovinskog deficita.

Dvije su strane postigle konsenzus i neće ući u trgovinski rat te neće povećavati carine.

Mnuchin je izjavio da su se dvije strane "dogovorile o ukidanju carina dok pokušavaju provesti temeljne smjernice".

U subotu navečer dvije su zemlje dogovorile mjere kojima će smanjiti američki trgovinski deficit u robnoj razmjeni s Kinom. Kina je pristala znatno povećati kupnju roba i usluga iz Sjedinjenih Država i na taj način poduprijeti rast i zapošljavanje u SAD-u.

Američki predsjednik Donald Trump, koji optužuje Kinu za nelojalnu konkurenciju, bio je nametnuo Kini 25-postotne carine na uvoz čelika i 10-postotne na uvoz aluminija, a zaprijetio je i novim carinama od 50 milijardi dolara na raznu kinesku robu kako bi se nadoknadio gubitak koji, po tvrdnjama Washingtona, trpe američke tvrtke jer Kina krade intelektualno vlasništvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara