Kina ima najveći pad izvoza u tri godine

Kina ima najveći pad izvoza u tri godine
Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica oštro pale, nakon neočekivano slabih podataka o kineskom izvozu, što je, nakon jučerašnjeg smanjenja procjena rasta eurozone, potaknulo strahovanja od znatnog usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 1,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo gotovo 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,2 i 2,9 posto.

Najveći pad kineskog izvoza u tri godine

Azijske ulagače, ionako zabrinute zbog jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu četvrti dan zaredom, jutros su dodatno obeshrabrili podaci o neočekivano oštrom padu kineskog izvoza, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Kineski izvoz pao je u veljači za 20,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njegov najveći pad u tri godine i znatno veći od 4,8 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

To ukazuje na slabost inozemne potražnje, dok na slabljenje domaće potražnje ukazuje podatak o 5,2-postotnom padu uvoza, dok su analitičari očekivali pad od 1,4 posto.

Analitičari kažu da se zbog različitog vremena održavanja Kineske nove godine ne mogu izvlačiti jasni zaključci, ali da je podbačaj izvoza u odnosu na očekivanja alarmantan.

„Ovi trgovinski podaci podržali su naš stav da se nazire kineska trgovinska recesija”, kaže Raymond Yeung, glavni ekonomist u ANZ-u.

Ti su podaci izazvali i pad američkih terminskih burzovnih indeksa za 0,2 posto, što najavljuje nastavak pada cijena dionica na Wall Streetu na početku današnjeg trgovanja, a pod pritiskom su i europski terminski burzovni indeksi.

ECB smanjio procjene za eurozonu

Raspoloženje na tržištima pogoršano je još jučer, nakon što su čelnici Europske središnje banke (ECB) poručili da će rekordno niske kamatne stope u eurozoni ostati na sadašnjim razinama barem još do kraja ove godine, a da će bankama ponuditi nove dugoročne, jeftine kredite kako bi se potaknulo kreditiranje.

To pokazuje da se situacija u gospodarstvu eurozone pogoršala jer su prije poručivali da bi kamate mogli povećati u drugoj polovici ove godine.

„U razdoblju smo nastavljene slabosti i nesigurnosti”, kazao je predsjednik ECB-a Mario Draghi, nakon redovne sjednice i nakon što je središnja banka smanjila procjene rasta gospodarstva eurozone.

Tako sada procjenjuje da će gospodarstvo u ovoj godini porasti samo 1,1 posto, dok je prije očekivala rast od 1,7 posto.

Oštar pad eura

Zbog smanjenih procjena rasta eurozone i odgađanja povećanja kamata ECB-a, euro je od jučer poslijepodne pod pritiskom.

Njegov tečaj prema američkoj valuti jučer je zabilježio najveći dnevni pad od lipnja prošle godine, pa se jutros kreće oko 1,1195 dolara, nedaleko najnižih razina u 21 mjesec, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1305 dolara.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 97,53 boda, nedaleko od najviše razine u ovoj godini, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,85 bodova.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na japansku, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Tečaj dolara skliznuo je s jučerašnjih 111,70 na 111,30 jena.

Pod pritiskom i cijene nafte

Zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za energentima, jutros su pod pritiskom i cijene nafte.

Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 38 centi, na 56,28 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio gotovo 50 centi, na 65,80 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara