Kina o trgovinskom ratu sa SAD-om: "Ako se žele boriti, onda ćemo se boriti"

Kina o trgovinskom ratu sa SAD-om: "Ako se žele boriti, onda ćemo se boriti"
Foto: EPA

NOVI kineski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Zhang Jun rekao je da će se Kina boriti ako SAD bude htio trgovinski sukob s njom te upozorio da Peking priprema protumjere na nove američke carine. 

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će idući mjesec uvesti 10 posto carina na 300 milijardi dolara uvoza iz Kine, što je dodatno zaoštrilo trgovinski spor između dvije najveće svjetske ekonomije. 

"Stav Kine je jasan"

Zhang je Trumpov potez prozvao iracionalnim i neodgovornim i pozvao SAD da se vrati na pravi put. 

"Stav Kine je iznimno jasan. Ako SAD želi razgovarati, onda ćemo razgovarati. Ako se želi boriti, onda ćemo se boriti", kazao je novi veleposlanik. 

"Mi ćemo definitivno poduzeti sve potrebne protumjere kako bismo zaštitili svoja temeljna prava", dodao je. 

Zhang je prije prošlotjednog preuzimanja funkcije u UN-u bio zamjenik ministra vanjskih poslova. 

U razgovoru s novinarima u sjedištu UN-a Zhang je kazao i kako je teško predvidjeti hoće li kinesko-američki trgovinski odnosi štetiti i suradnji dviju država po pitanju Sjeverne Koreje. 

"Teško je zamisliti da s jedne strane tražite suradnju, a s druge strane štetite interesima svog partnera."

Sjeverna Koreja je ključan igrač

Kina je susjeda i saveznica Sjeverne Koreje, a njezino pristajanje i provedba međunarodnih sankcija za Pjongjang zbog nuklearnog i balističkog programa su ključni. 

Otkako su se Trump i Kim Jong-un prvi put susreli prije godinu dana, Kina je signalizirala da bi Sjeverna Koreja trebala na neki način biti nagrađena zbog pristajanja na razgovor o denuklearizaciji. 

"Ne možete jednostavno tražiti od Sjeverne Koreje da učini što je više moguće dok ostavljate sankcije protiv te države na snazi. To definitivno ne pomaže", rekao je Zhang i zaključio kako se te mjere trebaju ukinuti "u prigodno vrijeme". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara