Kina objavila uhićenje 43 tajvanska špijuna, Taipei bez komentara

KINA je u srijedu objavila da je prekinula špijunsku mrežu i uhitila 24 tajvanska agenta i 19 Kineza koji su radili za nju, što tajvanska vlada nije željela komentirati.

Kineska državna agencija Xinhua objavila je, pozivajući se na sigurnosne izvore, da je Kina uhitila 24 tajvanska agenta i 19 Kineza zbog špijunskih aktivnosti koje "ozbiljno ugrožavaju sigurnost i interese domovine".

"Ne želimo komentirati ovakva izvješća kako ne bismo ugrozili sigurnost naših obavještajnih agenata", izjavio je glasnogovornik tajvanske vlade Lin Chia-lung, citirajući riječi ministra obrane Tanga Yiau-minga.

Hongkonški dnevnik na kineskom jeziku Ming Pao u ponedjeljak je izvijestio o uhićenju 36 špijuna - 21 Tajvanca i 15 Kineza - zbog prikupljanja informacija o razmještaju kineskih projektila uperenih na Tajvan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako tajvansko ministarstvo obrane nije željelo davati komentare, potvrdilo je da vodi brigu o tajvanskim obavještajcima i pazi na njihov sgurnost, rekao je Lin.

Prema njegovim riječima, ministarstvo je provelo istragu i ustanovilo da ni jedan njegov djelatnik nije nedavno ni uhićen ni nestao u Kini. To se odnosi i na sedam ljudi čija je imena naveo Ming Pao, a koji nikad nisu radili za službe ministarstva ni obavještajne zajednice, rekao je Lin.

Tajvan također tvrdi da četiri Tajvanca koje se od sredine ovog mjeseca smatra nestalima u Kini nisu špijuni.

"To su tajvanski poslovni ljudi, koji nemaju nikakve veze sa špijunskom djelatnošću u Kini", kazao je Lin.

Analitičari smatraju da se iza tako brzog objavljivanja vijesti o špijunskom skandalu krije želja Kine da naruši sliku o tajvanskom predsjedniku Chenu Shui-bianu kao odgovornoj osobi i tako mu smanji izglede za uspjeh na predsjedničkim izborima u ožujku 2004.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara