Kina očitala bukvicu Njemačkoj zbog susreta s aktivistom iz Hong Konga

Kina očitala bukvicu Njemačkoj zbog susreta s aktivistom iz Hong Konga
Foto: EPA

SASTANAK njemačkog ministra vanjskih poslova s Joshuom Wongom iz Hong Konga naštetit će odnosima Kine i Njemačke, izjavio je danas kineski veleposlanik u Berlinu u neobično direktnoj izjavi o svom važnom trgovinskom partneru.

Njemački šef diplomacije Heiko Maas primio je u ponedjeljak navečer aktivista Wonga, a kinesko ministarstvo vanjskih poslova smjesta je pozvalo njemačkog veleposlanika i uručilo mu prosvjednu notu.

"Moram, nažalost, reći da će se ovo što se dogodilo negativno odraziti na bilateralne odnose i kineska strana mora reagirati", kazao je bez dlake na jeziku veleposlanik Ken Wu.

Bez službene njemačke reakcije

Za sada nema službene reakcije njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Stigavši u Berlin, Wong je kazao da je Hong Kong bedem između slobodnog svijeta i kineske diktature.

"Nakon njegovog dolaska primili smo na znanje da su se nažalost neki političari - i bit ću vrlo jasan da se radi o samom ministru vanjskih poslova Maasu - kao i neki članovi parlamenta sastali s Joshuom Wongom", kazao je kineski veleposlanik.

Rekao je da ne zna što su ti političari zapravo željeli postići.

''Miješanje u unutarnje stvari Kine''

"Jesu li zaista ozbiljno zabrinuti za slobodu, demokraciju i vladavinu prava u Hong Kongu ili žele dodati ulje na vatru i steći neki politički kapital", zapitao se veleposlanik.

"Suverenost i sigurnost Kine se moraju poštovati i stoga savjetujem političarima da se suzdrže od prikrivanja nasilnih kaznenih djela i miješanja u unutarnje stvari Hong Konga i Kine", poručio je veleposlanik.

Prepucavanje između dvije strane uslijedilo je netom nakon što se kancelarka Angela Merkel vratila iz posjeta Kini.

U prvoj polovici 2019. njemačke su tvrtke s Kinom razmijenile dobra u vrijednosti 100 milijardi američkih dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara