Kina odobrila lijek od algi za Alzheimera, prvi novi tretman u zadnjih 17 godina

Kina odobrila lijek od algi za Alzheimera, prvi novi tretman u zadnjih 17 godina
Foto: 123rf

KINESKE vlasti odobrile su novi lijek za liječenje Alzheimerove bolesti, a radi se o prvom odobrenom novom lijeku u zadnjih 17 godina koji ima potencijal za liječenje ovog kognitivnog poremećaja.

Lijek Oligomannate temelji se na morskim algama, a može se koristiti za liječenje blage do umjerene Alzheimerove bolesti, navodi se u izjavi kineske agencije za sigurnost lijekova. Odobrenje je, međutim, za sada još uvijek uvjetno, odnosno lijek je pod strogim nadzorom i može se povući s tržišta u slučaju bilo kakvih opasnih nepredviđenih nuspojava, piše CNN.

Ljekovite morske alge

Liječnički tim koji stoji iza ovog novog preparata, koji predvodi Geng Meiyu s Medicinskog instituta Kineske akademije znanosti, priopćio je kako ih je za istraživanje ljekovitih svojstava morskih algi nadahnula činjenica da ljudi koji ih konzumiraju imaju malu učestalost pojave Alzheimerove bolesti.

Efikasnost lijeka potvrđena je tijekom kliničkog ispitivanja koje je provela farmaceutska tvrtka Green Valley sa sjedištem u Šangaju. Testiranja su provedena na 818 pacijenata i pokazalo se da Oligomannate može statistički poboljšati kognitivne funkcije osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti unutar samo četiri tjedna.

Alzheimer uzrokuje 60% do 70% slučajeva demencije

"Ovi rezultati unapređuju naše razumijevanje mehanizama koji igraju važnu ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti i koji ukazuju na to da se razvoj budućih terapija treba usredotočiti na mikrobiom crijeva", rekao je neurolog Philip Scheltens iz kompanije Green Valley.

Smatra se da Alzheimerova bolest, koja započinje gubitkom pamćenja, a eskalira do teškog oštećenja mozga, uzrokuje 60% do 70% slučajeva demencije diljem svijeta. Od demencije globalno oboli oko 50 milijuna ljudi, uključujući 9,5 milijuna u kontinentalnoj Kini, Hong Kongu i Tajvanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara