KINA OSUĐUJE AMERIČKI ODNOS PREMA TAJVANU

Sjedinjene Države prekršile su obećanje u vezi s Tajvanom i ohrabrivale su "separatiste" koji žele otcjepljenje od Kine, napisao je u srijedu jedan kineski dnevnik samo nekoliko dana prije posjeta premijera Wena Jiabaoa Washingtonu.

List prenosi vijesti tajvanskih medija koji kažu da se taj otok priprema u Sjedinjene Države transportirati i u siječnju lansirati istraživački satelit koji bi se mogao upotrijebiti za vojne svrhe, te da Tajvan planira razgovore u Washingtonu o jačanju tajvanskih snaga odvraćanja.

"Širenjem vojne suradnje s Tajvanom Sjedinjene su Države prekršile riječ zadanu Kini i tako jednostavno ohrabruju separatiste na tom otoku", kaže se u uvodniku China Dailyja.

Komunistička Kina Tajvan smatra otcjepljenom pokrajinom koja se, ako treba i silom, mora pripojiti matici zemlji. Uznemirena je nedavnom raspravom o referendumu na Tajvanu i koracima koje prema nezavisnosti poduzima predsjednik Chen Shui-bian.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina je htjela da SAD za Wenova posjeta jasno izraze protivljenje "provokativnim aktivnostima" Tajvana, rekao je zamjenik kineskoga ministra vanjskih poslova Zhou Wenzhong.

Sjedinjene su Države najveći tajvanski saveznik i dobavljač oružja. U ponedjeljak je SAD od Tajvana zatražio da ne čini ništa što bi provociralo Kinu ili bi mijenjalo status Tajvana.

Od dolaska na dužnost američkoga predsjednika George W. Bush je ulčinio odmak od stare američke politike "strateške dvosmislenosti" kad je u pitanju Tajvan i prikonio se nedvosmislenijoj vojnoj podršci demokratskim vlastima Tajvana u slučaju napada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara