Kina: Pokušavamo spasiti svijet od SAD-a

Kina: Pokušavamo spasiti svijet od SAD-a
Foto: EPA

KINA je početkom tjedna odgovorila u dokumentu od 71 stranice na kritiziranje od strane Sjedinjenih Američkih Država, naglasivši "da ne želi trgovinski rat, ali ga se ne boji, te će se boriti u njemu ako bude potrebno", javio je CNBC.

Vlast u Pekingu se u izvještaju osvrnula na disbalans trgovine između dvaju država, kinesku poticajnu politiku i navodnu krađu intelektualnog vlasništva koju su počinile kineske kompanije.

S druge strane, u izvještaju je Peking prozvao Washington zbog praksi koje onemogućavaju poštenu konkurenciju u SAD-u, kao što su subvencije, ali i zbog navodnih zloupotreba zakona o nacionalnoj sigurnosti kojima su se ometale "normalne investicijske aktivnosti" kineskih tvrtki na američkim obalama.

Podsjetimo, upravo su ove kritike Kine SAD-u u vezi odnosa prema globalnoj trgovini ranije upućivane samoj Kini od strane brojnih ekonomskih stručnjaka. Zato se u stranim zapadnim medijima komentiralo s podsmijehom - što je Kina najnovijim izvještajem pokazala da se želi pozicionirati kao globalni nositelj standarda za poštenu trgovinu. Odnosno da želi spasiti svjetsku ekonomiju od nepoštenih trgovinskih praksi, poput protekcionizma.

"Bijela knjiga koju je kineska vlada objavila reagira na mnoge navode SAD-a i vrlo je zanimljiva. Ponovo pokazuje da Kina zaista želi zadržati moralno visoko mjesto po tom pitanju", izjavio je za CNBC profesor Eswar Prasad na Sveučilištu Cornell.


Kina: SAD je protekcionist

"Imamo vrlo elastično gospodarstvo, ogromno tržište, i radni, talentirani i ujedinjeni kineski narod. Imamo i podršku svih zemalja svijeta koje odbacuju protekcionizam, unilateralizam i hegemoniju", poručilo je u dokumentu azijsko najveće gospodarstvo.

"Američka vlada poduzela je ekstremne protekcionističke mjere trgovine koje su narušile međunarodni ekonomski poredak, prouzročile štetu trgovinskim i robnim odnosima Kine i SAD-a i trgovinskim odnosima diljem svijeta, poremetile globalni lanac vrijednosti i međunarodnu podjelu rada, poremetile tržišna očekivanja i dovele do nasilnih pomaka na međunarodnim financijskim i robnim tržištima. Amerika je postala najveći izvor neizvjesnosti i rizika za oporavak globalne ekonomije", navodi se u priopćenju objavljenom na dan primjene novih američkih carina na kinesku robu. 

Podsjetimo, nakon što je Donald Trump najavio njihovu uspostavu, Kina se osvetila carinom na uvezenu američku robu vrijednosti 60 milijardi dolara.

U stranim medijima analitičari su ustvrdili da se objavom ovog dokumenta Kina želi dodatno pozicionirati kao žrtva, a ne kao agresor - kako su je više puta nazivali američki dužnosnici.

"Kina je otvorila vrata pregovorima, ali pregovori se mogu dogoditi samo kada postoji uzajamno poštovanje, vjera u jednakost i vjerodostojnost. Pregovori se ne mogu provesti pod prijetnjom tarifa ili po cijeni kineskog prava na razvoj", navedeno je u dokumentu kojim Kina pere ruke od odgovornosti za trgovinski rat i posljedica na globalno gospodarstvo.

Podsjetimo da su za vikend otkazani daljnji pregovori (srednjeg stupnja) o rješenju trgovinskog sukoba između Kine i SAD-a, a Peking je otkazao i posjet SAD-u od strane potpredsjednika vlade Liu Hea.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara