Kina poslala jasnu poruku Americi: Ne povlačite se iz nuklearnog sporazuma

Kina poslala jasnu poruku Americi: Ne povlačite se iz nuklearnog sporazuma
Foto: FaH/EPA

SJEDINJENE Države trebale bi svoje nesuglasice s Rusijom riješiti putem dijaloga umjesto prijetnjama o povlačenju iz značajnoga Sporazuma o kontroli nuklearnog oružja između dviju država, objavilo je u subotu kinesko ministarstvo vanjskih poslova. 

Američki državni tajnik Mike Pompeo u petak je rekao da će se Washington u roku od šest mjeseci povući iz Sporazuma o kontroli nuklearnog oružja (INF) potpisanog između dviju država 1987. osim ako ga Rusija ne bude ponovno u potpunosti ispoštovala.

Washington tvrdi da Moskva krši sporazum razvojem raketa sa zabranjenim dosegom od 500 do 5500 km, što Rusi odbacuju. 

U prosincu je SAD Rusiji dao 60 dana da uništi rakete 9M729, a taj rok ističe u subotu. 

"S obzirom na to da je riječ o važnome bilateralnom dogovoru kada je posrijedi kontrola naoružanja, oružja i razoružanja, Sporazum o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) iznimno je značajan za poboljšanje odnosa između dviju velikih sila, za jačanje međunarodnoga i regionalnog mira te za održanje globalne stabilnosti", stoji u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova objavljenog na internetskim stranicama. 

"Kina se protivi američkom povlačenju te Sjedinjene Države i Rusiju poziva da izglade međusobne nesuglasice konstruktivnim dijalogom", kaže se u priopćenju te se upozorava da bi jednostrano povlačenje moglo imati "vrlo negativne posljedice".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara