KINA POTVRDILA DVA SLUČAJA SARS-A

Dan nakon što su priznale da postoji sumnja na ponovno izbijanje SARSa, kineske vlasti u petak su objavile da su potvrđena dva slučaja oboljelih od teškog akutnog respiratornog sindroma, jedan u Pekingu i drugi u pokrajini Anhui, te da su, uz to, prijavljena još dva nova slučaja, ali još nisu potvrđena.

Simptomi kod prve žrtve, medicinske sestre iz Pekinga, pojavili su se početkom travnja i ona je od tada hospitalizirana na Odjelu intenzivne njege u bolnici u kineskom glavnom gradu.

Ministarstvo zdravstva objavilo je u petak kako je prije četiri dana njezina majka preminula, no da uzrok smrti još nije utvrđen. Kineske televizijske postaje ne prenose da li je majka oboljele medicinske sestre pokazivala ikakve simptome.

Po kineskom tisku, dva neidentificirana člana njezine obitelji prijavila su u toku travnja da imaju simptome bolesti, poput povišene temperature.

Zdravstvene vlasti stavile su u karantenu osobe koje su bile u kontaktu s oboljelom 21-godišnjom medicinskom sestrom, a objavile su i kako je potvrđeno da je ona imala kontakata tijekom travnja s drugom oboljelom osobom iz pokrajine Anhui.

Ovo je prvi novi slučaj SARS-a nakon što je prije gotovo godinu dana epidemija te bolesti odnijela u Kini 348 života i ostavila gotovo 5,5 tisuća zaraženih osoba.

Kineske vlasti, optuživane ranije za skrivanje podataka o bolesti, promptno su počele izvještavati Svjetsku zdravstvenu organizaciju i u suradnji s njezinim pekinškim uredom provoditi potrebne mjere.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je vijest o otkrivanju novog slučaja SARS-a u Pekingu osvojila u petak naslovne stranice, kako novina glavnog kineskog grada, tako i listovima u drugim dijelovima zemlje, u Pekingu nema vidljivim znakova panike. Na ulicama grada tek se mogao primijetiti poneki prolaznik s maskom na licu, a za sada ni potražnja za njima u trgovinama nije velika.

Od mjera koje kineske vlasti provode od prošlogodišnje epidemije SARS-a je i kontrola putnika koji dolaze u Peking preko zračne luke termičkim senzorima.

Kinesku javnost proteklih dana zaokuplja još jedan slučaj iz pokrajine Anhui - otkriće slučaja 13 beba koje su u toj istočnoj kineskoj pokrajini umrle od neuhranjenosti.

Istraga koja je provedena proteklih dana, utvrdila je da je u gradu Fujangu zbog izrazito nekvalitetnog mlijeka u prahu teško oboljela ukupno 181 beba. Lokalne vlasti provele su široku istragu i utvrdile da se lažno mlijeko u prahu, koje nije imalo gotovo nikakvu hranjivu vrijednost, prodavalo u gotovo četiri tisuće trgovina.

Slučaj je privukao i strane medije koji su otkrili da se sporno mlijeko još prodaje na nekim mjestima. Zbog tog slučaja u zemlji je pokrenuta sveobuhvatna kontrola proizvoda za prehranu novorođenčadi.

(Hina) xsp ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara