Kina poziva građane da ne prosvjeduju protiv Japana

Kina je u petak pozvala građane da ne organiziraju nove protujapanske prosvjede kad ovog vikenda u posjet dođe japanski ministar vanjskih poslova.

Tisuće ljudi sudjelovale su prošle subote i nedjelje na protujapanskim prosvjedima u najmanje četiri kineska grada, a pozivi na novi val prosvjeda ovoga vikenda šalju se putem internet chatrooma, e-maila i SMS-ova.

Prosvjedi, izazvani navodnim nepriznavanjem Tokija okrutnosti koje su japanske snage počinile tijekom Drugog svjetskog rata, poklopili su se s nastojanjima Japana da dobije stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a, čemu se Kina protivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
I dok su prošlotjedni prosvjedi protekli uz prešutno odobravanje vlasti, vlada ovoga puta apelira na prosvjednike da izbjegavaju "ekstremne aktivnosti", a policija u Pekingu upozorila je u petak građane da se suzdrže od "neodobrenih i štetnih" aktivnosti.

"Sve skupštine i prosvjede mora odobriti organ javne sigurnosti", rekao je glasnogovornik policije u Pekingu. Neodobrene i štetne aktivnosti "nezakonite" su i bit će kažnjene, rekao je.

(Hina) xzt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara