Kina predstavlja niz novog oružja, moćne rakete, dronove i "ubojicu nosača"

Kina predstavlja niz novog oružja, moćne rakete, dronove i "ubojicu nosača"
Foto: EPA

OČEKUJE se da će kineske oružane snage na vojnoj paradi idući tjedan u Pekingu predstaviti niz novog oružja u sklopu ambicioznog programa vojne modernizacije predsjednika Xija Jinpinga. 

Kineske napredne rakete bit će glavna atrakcija parade 1. listopada kojom će se obilježiti sedam desetljeća komunističke Kine. Mnoge od njih dizajnirane su za napade na nosače zrakoplova i baze koje učvršćuju američku vojnu snagu u regiji. 

Među njima je takozvani "ubojica nosača" Dongenfg-21D, otkriven na paradi 2015., za koji Kina tvrdi da može pogoditi ratne brodove na udaljenosti 1,5 tisuća kilometara, kao i raketa srednjeg dometa DF-26, prozvana "ubojica Guama" u referenci na američku vojnu bazu na Tihom oceanu. 

Pozornost državnih medija usredotočena je na interkontinentalnu raketu DF-41 koja može nositi nekoliko nuklearnih glava i stići i do SAD-a. 

Hipersonične rakete

Kina ubrzano korača i prema razvoju hipersoničnih raketa DF-17 koje se mogu kretati brzinom nekoliko puta većom od brzine zvuka. 

Sam Roggeveen, direktor Lowy Instituta za međunarodni sigurnosni program u Sydneyju, tvrdi da ne postoji obrana protiv hipersoničnih raketa osim napada na onog tko ju je lansirao. 

Analitičari su posebice zainteresirani na potencijalno predstavljanje dva modela "nevidljivih" dronova. Kina u pravilu na paradama predstavlja sustave koji su već u upotrebi.

Na paradi će sudjelovati oko 15 tisuća vojnika i više od 160 letjelica, što će je učiniti većom od prošle masovne parade koja se održala 2015. u Pekingu, na obljetnicu 70. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata. 

Pokazivanje mišića

Kineski dužnosnici tvrde da cilj parade u utorak nije "pokazivanje mišića". 

No Peking je suočen sa škakljivom strateškom situacijom. Kina je okružena američkim saveznicima i vojnim bazama u blizini svoje obale, što uključuje i američki naoružan Tajvan. 

Glasnogovornik kineskog ministarstva obrane Ren Guoqiang u četvrtak je kazao kako svijet nije sigurno mjesto i kako kineska vojska mora "u potpunosti biti spremna".

Kineska vlada u petak je odbacila zabrinutost zbog "kineske prijetnje", prenosi dpa. Tvrdnja da je Kina prijetnja se temelji na "nerazumijevanju" i "duboko ukorijenjenim predrasudama", stoji u dokumentu nazvanom "Kina i svijet u novoj eri". 

Kina ima najveću svjetsku vojsku i drugi najveći vojni proračun nakon SAD-a, piše dpa. 

"Kineska nacija nema gen za invazije na druge zemlje i dominaciju svijetom", stoji u dokumentu vlade. 

"Zapadne sile zlostavljaju Kinu od sredine 19. stoljeća, što joj je ostavilo neizbrisiva sjećanja o patnji koju su joj donijeli rat i nestabilnost. Kina neće nikada drugima nanijeti patnju koju je sama proživjela", dodaje se, a prenosi dpa. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara