Kina svojim stanovnicima: SAD je zlo, nemojte ići tamo

Kina svojim stanovnicima: SAD je zlo, nemojte ići tamo
Foto: EPA

KINA je poslala vrlo intrigantnu poruku svojim građanima: SAD je zlo, nemojte ići tamo, javlja CNN

Naime, u zadnjih par dana kineska vlada izdala je nekoliko upozorenja glede putovanja u Sjedinjene Američke Države, a državni mediji pojačali su svoju anti-američku retoriku. Ovakvi potezi samo su znak daljnjeg zahlađenja odnosa između te dvije ekonomske sile koje su već neko vrijeme zapele unutar trgovinskog rata.

Zategnuti odnosi

Odnosi SAD-a i Kine rapidno se pogoršavaju. Trumpova administracija podigla je 10. svibnja carine na 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu s 10% na 25%, a ubrzo nakon toga zaratila je i s kineskim telekomunikacijskim divom Huaweijem.

 Kina je uzvratila udarac te je povećala carine na američku robu vrijednu 60 milijardi dolara. 

U ožujku ove godine skupina republikanskih kongresmena predstavila je američkom Kongresu prijedlog zakona kojim bi se svakoj osobi koji je zaposlena ili studira u SAD-u, a sponzorira ju kineska vojska, zabranila studentska ili istraživačka viza.

U utorak je kinesko ministarstvo turizma upozorilo svoje građane na rizike prilikom putovanja u SAD, navodeći česta "ubojstva, pucnjave i krađu".

"SAD je neprijatelj svijeta"

No upozorenja glede putovanja u Sjedinjene Države nisu jedini potezi kineske vlade pri prezentaciji SAD-a kao loše i nepravedne političke sile. Tako je u državnom mediju People's Daily, u članku objavljenom ovoga utorka, SAD prozvan "neprijateljem svijeta", a kineska državna televizija CCTV počela je ponovno prikazivati staru dokumentarnu emisiju naziva "Veliki rat: Otpor SAD-u i pomoć Sjevernoj Koreji".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara