Kina uoči Olimpijskih igara prekinula cenzuru interneta

Kina uoči Olimpijskih igara prekinula cenzuru interneta

NAKON što je Kina uvela restrikciju korištenja interneta za vrijeme trajanja Olimpijskih igara reagirao je Međunarodni olimpijski odbor koji je u dogovoru s kineskim vlastima dogovorio neometan pristup internetu.

Tijekom održavanja Olimpijskih igara u Pekingu koje će trajati od 8. do 24. kolovoza akreditirano je više od 20 tisuća novinara koji nisu imali pristup novinskim agencijama koje spominju kinesku komunističku vladu u negativnom kontekstu. Predsjednica MOO, Gunilla Lindberg, izjavila je za Reuters:

"Problem je riješen. MOO i kineski organizatori imali su sinoć sastanak i sve su dogovorili". Od trenutka dogovora kineskih vlasti i MOO neće više biti cenzure interneta niti nakon Olimpijskih igara, no ta se odluka odnosi samo na novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici MOO inzistirali su na tome da Peking ukine sve zabrane stranim novinarima na korištenje interneta tijekom Olimpijade, dok su kineski organizatori smatrali ispravnim da internetske stranice s "osjetljivim" sadržajem budu nedostupne svima.

Među blokiranim stranicama našao se tako i službena stranica Amnesty Internationala, organizacije koja je Kinu i njene internet policajce odavno proglasila jednim od najvećih svjetskih neprijatelja slobode izričaja.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara