Kina vodi javnu bitku protiv SARS-a

NAKON što je mjesecima pokušavala zataškati izbijanje epidemije atipične upale pluća (SARS) Kina danas vodi javnu bitku kako bi se zaustavilo širenje smrtonosnog virusa diljem te velike zemlje.

Kineski premijer Wen Jiabao pozvao je "čitavi narod" da "usko zajedno surađuju kako bi dobili bitku" protiv SARS-a, objavila je u utorak kineska novinska agencija Xinhua.

Kineski premijer i čelnik Komunističke stranke Hu Jintao obišli su glavne bolnice koje se bore protiv bolesti, vlada je naredila da se avioni, vlakovi, autobusi, kamioni, taksiji i uredi dezinficiraju dok rastu strahovanja da bi SARS mogao ugroziti brzorastuću kinesku ekonomiju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

SARS je izbio u južnoj pokrajini Guangdong u studenome prošle godine a zatim se proširio na susjedni Hong Kong i druge dijelove svijeta. Od SARS-a je, prema najnovijim podacima, zaraženo 3.330 osoba a preminulo ih je 144.

Bolest se sada brzo širi Kinom, došla je i do udaljenih sjevernih područja unutrašnje Mongolije, a prvi slučajevi bolesti zabilježeni su i u drugim dijelovima Kine.

Neki međunarodni stručnjaci tvrde da se SARS ne bi tako lako proširio - slučajevi oboljelih zabilježeni su u više od 20 zemalja svijeta - da je Kina u ranijoj fazi objavila kako se suočava s nepoznatom bolesti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara