Kina zabranila američkim ratnim brodovima posjete Hong Kongu

Kina zabranila američkim ratnim brodovima posjete Hong Kongu
Ilustracija: EPA

KINA je objavila da američkim ratnim brodovima i zrakoplovima neće biti dopušteni posjeti Hong Kongu te istodobno nametnula sankcije nekolicini američkih nevladinih udruga koje optužuje za ohrabrivanje prodemokratskih prosvjednika u "ekstremističkom, nasilnom i kriminalnom djelovanju".

Kina je te mjere objavila kao odgovor na prošlotjedne američke zakonske odredbe kojima je Washington podržao protuvladine prosvjede u Hong Kongu.

"Pozivamo SAD da ispravi svoje pogreške"

Ministarstvo vanjskih poslova Kine je također upozorilo da će prihvatiti i dodatne sankcije. 

"Pozivamo SAD da ispravi svoje pogreške i prestane se miješati u naše unutarnje poslove. Kina će poduzeti dodatne mjere ako bude potrebno kako bi se ojačala stabilnost i blagostanje u Hong Kongu, kao i kineski suverenitet", navodi ministarstvo.

Američki predsjednik Donald Trump prošli je tjedan potpisao Zakon o ljudskim pravima i demokraciji u Hong Kongu, kojim se podupiru protuvladini prosvjednici i Kini prijeti potencijalnim sankcijama.

Strahuje se da bi sukob Pekinga i Washingtona oko demokracije u Hong Kongu mogao dovesti u pitanje najavljeni preliminarni dogovor dviju strana kojim bi se riješio dugotrajni trgovinski sukob Kine i SAD-a koji ugrožava svjetsko gospodarstvo.

Prethodnih su godina američki ratni brodovi redovito posjećivali Hong Kong, što je tradicija iz razdoblja prije povratka te bivše britanske kolonije Kini 1997. godine. Među američkim nevladinim udrugama kojima je Peking nametnuo sankcije nalaze se Human Rights Watch i Freedom House.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara