Kina zabranila svojim građanima individualna putovanja na Tajvan

Kina zabranila svojim građanima individualna putovanja na Tajvan
Foto: EPA

TAJVANSKA predsjednica Tsai Ing-wen osudila je danas kinesku odluku da od 1. kolovoza zabrani Kinezima individualna turistička putovanja u Tajvan, ocijenivši da će takva odluka naštetiti kineskom imidžu.  

Kada se u turizam umiješa politika

Dan ranije Peking je objavio kako od 1. kolovoza kineskim državljanima više neće biti dopušteno putovati u Tajvan izvan grupnih turističkih putovanja, ne objašnjavajući razloge za takvu odluku. "Odluka koju je donijela Kina strateška je pogreška", ocijenila je tajvanska predsjednica dodavši da mladi kineski turisti, "bez cenzure interneta i društvenog nadzora uživaju otkrivajući slobodan i demokratski životni stil" na Tajvanu.

"Turizam ne bi trebalo politizirati", kazala je predsjednica dodavši da će taj potez samo naštetiti slici Kine među tajvanskim građanima.

Kina svojata Tajvan

Od lipnja 2011. oko 7,23 milijuna kineskih građana individualno je posjetilo Tajvan, navode tamošnje vladine statistike. Do kineske zabrane putovanja dolazi pet mjeseci uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Tajvanu. Napetost vlada između kontinentalne Kine i tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen koja od svog dolaska na vlast 2016. odbija priznati načelo jedinstva otoka i kontinenta u sastavu jedne Kine, što zahtijeva Peking.

Narodna Republika Kina smatra Tajvan svojom pokrajinom. No teritorijem upravlja suparnički režim koji se onamo sklonio pošto su 1949. komunisti preuzeli vlast na kontinentu, nakon kineskog građanskog rata.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara