Kina žali zbog američkog povlačenja iz Vijeća za ljudska prava UN-a

Kina žali zbog američkog povlačenja iz Vijeća za ljudska prava UN-a
Foto: Hina/EPA

KINA je u srijedu izrazila žaljenje zbog američke odluke o povlačenju iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, a kineski državni mediji pišu kako je imidž SAD-a kao čuvara prava "na rubu kolapsa".

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley najavila je odluku o povlačenju na susretu Vijeća u utorak, kao razloge navodeći kroničnu pristranost protiv Izraela i izostanak reformi.

Istaknula je kako je Vijeće "licemjerno tijelo koje služi samo sebi" i da druge države "nisu imale hrabrosti" za reforme.

Kina žali zbog odluke SAD-a

Skupine za ljudska prava kritizirale su odluku smatrajući kako ona šalje poruku da SAD okreće glavu od kršenja prava diljem svijeta.

"Kina izražava žaljenje zbog američke odluke o povlačenju iz Vijeća za ljudska prava UN-a", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

"Kina će nastaviti surađivati sa svim stranama kako bi dala svoj doprinos razvoju ljudskih prava diljem svijeta putem konstruktivnog dijaloga i suradnje", dodao je.

Upitan o američkim kritikama kineske razine ljudskih prava, Geng je odgovorio kako SAD ignorira činjenice, koje svatko bez predrasuda može vidjeti, o ogromnom napretku koje je Kina postigla po tom pitanju.

"Licemjerstvo SAD-a"

Službena publikacija kineskog antikorupcijskog tijela u srijedu piše kako je američka odluka "stavila hvalisavi imidž američkog naroda koji se prikazuje kao branitelj ljudskih prava na rub kolapsa".

Razdvajanje migrantskih obitelji na američko-meksičkoj granici pokazalo je licemjerstvo SAD-a i Washington "ne može i ne smije" kritizirati stanje ljudskih prava u drugim državama.

Pitanja prava dugo su predmet napetosti između dviju najvećih svjetskih ekonomija, posebice od 1989. godine kada je Washington uveo sankcije nad Kinom nakon krvavog gušenja prodemokratskih prosvjeda na pekinškom trgu Tiananmen.

Kina redovito odbacuje kritike oko stanja svojih građanskih sloboda i navodi primjer izvlačenja milijuna iz siromaštva. No vladajuća Komunistička partija ne tolerira politički otpor, a otkad je na vlast stupio predsjednik Xi Jinping, deseci odvjetnika i aktivista uhićeni su i pritvoreni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara